16 februarie 2010

Bugetul local al crizei aprobat cu unanimitatea de voturi
· „Este un buget de austeritate pe linie administrativă şi, în acelaşi timp un buget al investiţiilor, asigurându-se în continuare dezvoltarea oraşului”, subliniază primarul Ion Lungu
Consilierii municipali suceveni şi-au dat, in corpore, girul asupra bugetului de venitului şi cheltuieli pe anul 2010. Acesta din urmă a fost dezbătut ieri, după o lungă perioadă de aşteptare, într-o întâlnire extraordinară a deliberativului, conducerea municipalităţii plângându-se, în mod repetat, că întârzierea cu care vine proiecţia bugetară de la Bucureşti blochează investiţiile de pe plan local. Totuşi, aleşii nu au votat oricum, ci după au fost acceptate mai mult de 15 amendamente privind suplimentarea de fonduri pentru ramurile sportive, sănătate, reparaţii la unităţile şcolare şi abonamentele gratuite pentru elevi şi studenţi.
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010 se ridică la 372,6 milioane lei, fiind la cu 7% mai mic faţă de cel de anul trecut. Cea mai parte din sumă, 30,19% va înghiţi capitolul combustibili şi energie, urmat de învăţământ(21,99%), locuinţe, servicii, dezvoltare publică(13,6%), transporturi(10,49%), asistenţă socială(5,54%), cultură, recreare, sport(4,55%), protecţia mediului(4,22%), autorităţi publice(4,1%), ordine publică(1,69%), sănătate(1,26%), alte capitole(2,91%). La fundamentarea bugetului s-a ţinut cont de necesitatea continuării proiectelor publice finanţate în anii anteriori, dar şi de oportunitatea promovării a altora noi. Bugetul pe anul acesta cuprinde investiţii în valoare de 116,8 milioane de lei, dintre care 44,5 milioane de lei pentru lucrări în continuare, 53,6 milioane de lei pentru lucrări noi, o sumă de 18,6 milioane de lei fiind orientată înspre achiziţia de bunuri. Cea mai mare parte a acestor fonduri provin de la bugetul local 66,6 milioane de lei, 27,5 milioane de lei fiind asigurate din credite externe, 15,9 milioane de lei de la bugetul de stat, iar diferenţa din fonduri extra-bugetare. „Este un buget de austeritate pe linie administrativă şi, în acelaşi timp, un buget alinvestiţiilor, asigurându-se în continuare dezvoltarea oraşului”, reliefează ocupantului fotoliului din Areni. Dl. Lungu arată că anul acesta vor continua lucrările ISPA, reabilitarea reţelelor termice, anveloparea termică a blocurilor, introducerea utilităţilor în cartierul „Tinereţii”, execuţia rutei ocolitoare, că se vor cheltui bani cu întocmirea planului urbanistic general şi planurilor urbanistice zonale, cu modernizarea Bazarului şi modernizarea străzii „Cernăuţi”. Printre principalele noi proiecte se numără modernizarea iluminatului public pe artera ce traversează urbea reşedinţă; reabilitarea zonei centrale şi înfiinţarea de parcări subterane; reabilitarea de străzi, poduri, pasaje, modernizarea de parcuri şi amenajarea de staţii modulare pentru transportul public; sistemul de management integrat al deşeurilor şi cel de creştere a siguranţei şi prevenire a criminalităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu