19 iulie 2009


Deşi guvernul a aprobat şi etapa a doua a ISPA,
Lucrările la alimentarea cu apă şi canalizare se fac cu viteaza melcului

· La aproape jumătatea perioadei de derulare, realizate au fost doar 12% din lucrările de alimentare cu apă, 35% din cele de la canalizare, iar la staţia de tratare-epurare s-a ajuns la 40% din total
· Investiţiile efective de reabilitare, de 52,68 milioane euro, ar trebui încheiate în decembrie 2010, afectate urmând a fi 91 de străzi din toate cartierele Sucevei

Guvernul a aprobat etapa a doua Programului ISPA, anunţă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul şef sucevean face cunoscut că, în ultima şedinţă, executivul din capitală şi-a dat girul asupra master planului pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, în cadrul acestuia reşedinţa de judeţ urmând a beneficia de alocări financiare de nu mai puţin de 25 de milioane de lei. În prezent, în Suceava este în derulare prima etapă a acestui program, iar potrivit şefului administraţiei locale, până acum au fost realizate 12% din lucrările de pe partea de alimentare cu apă, 35% din cele de la reţelele de canalizare, în timp ce la staţia municipală de tratare-epurare execuţia a ajuns la 40% din total.
Lansarea oficială a Programului ISPA, cu prima etapă a acestuia, s-a făcut pe 22 mai 2008, pe strada „Cpt Grigore Andrei” din cartierul Burdujeni-sat. Atunci, primarul Ion Lungu spunea că, afectate vor fi 91 de străzi din toate cartierele Sucevei şi că, funcţie de condiţiile climatice, lucrările efective de reabilitare vor fi încheiate în decembrie 2010.
Valoarea totală a investiţiilor din cea dintâi etapă a Programului ISPA se ridică la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezentând finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro – împrumut de la banca germană KFW. În urma licitaţiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB şi ERG Termrom Bucureşti, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la reţeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeifer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea staţiei de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro. Contractul de asistenţă tehnică a fost semnat cu firma germană Eptisa şi are valoarea de 3,16 milioane euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu