15 iulie 2009


Brutarii suceveni importă grâu din Ungaria

· Din cauza calităţilor de panificaţie slabe ale grâului autohton, importurile de materie primă sunt făcute preponderent din Ungaria

Suceava va trebui să importe grâu, şi aceasta deoarece, de regulă, cel produs în judeţul are slabe calităţi de panificaţie. Pe de altă parte, ultimele precipitaţi au provocat, pe anumite suprafeţe, încolţirea bobului în spic, iar o abundenţă a ploilor pe durata campaniei, ar putea duce la o recoltă mai puţin corespunzătoare. „De regulă, judeţul Suceava nu este unul propice cultivării cerealelor, producându-se, mai mult, pentru nevoile proprii al gospodăriilor ţărăneşti. Este greu de obţinut grâu cu indici de panificaţie corespunzători, chiar dacă s-au încercat şi alte soiuri. Astfel, dacă va ploua, s-ar putea să avem grâu încolţit, cu deformare şi conţinut de gluten la limită”, subliniază directorul coordonator adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Petru Simeria. Dl. Simeria spune că, în vederea păstrării clienţilor, producătorii de pâine se orientează înspre importuri, acestea fiind făcute preponderent din Ungaria, ţară cunoscută pentru calitatea produsului. În aceste condiţii, producătorii locali îşi pot valorifica recolta la preţuri foarte mici şi, în consecinţă, o folosesc, de cele mai multe ori, la furajarea animalelor. Fenomenul a dus la scăderea suprafeţelor semănate cu cereale, de la circa 30.000 de hectare în anii trecuţi, la aproximativ 25.000 de hectare în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu