16 iulie 2009


Apă mai scumpă la robinete
· Tarifele serviciilor oferite de ACET cresc cu 10%, noile preţuri fiind justificate prin scăderea consumului la agenţii economici, majorarea cheltuielilor cu energia electrică, precum şi prin imperativul acoperirii salariilor angajaţilor firmei de utilităţi
· Societatea se confruntă cu o diminuare a volumului de apă potabilă livrată, cauza fiind reducerea activităţii agenţilor economici şi oprirea funcţionării Termica, în vederea reabilitării sistemului de termoficare

Populaţia va plăti 2,94 de lei pe metrul cub(inclusiv TVA) de apă potabilă şi 1,34 de lei pe metrul cub de apă(inclusiv TVA) deversată la canal şi prelucrată în staţia de epurare municipală. Aceasta după consilieri locali au aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, o hotărâre în acest sens, prevederile actului normativ intrând în vigoare de la 1 august 2009. Ultima actualizare a preţurilor practicate de societatea de utilităţi comunale ACET a avut loc la 1 iulie anul trecut. În prezent, populaţia achită 2,68 de lei pentru un metru cub de apă de la robinete şi 1,15 lei pentru metrul cub de apă deversată la canal, creşterea aprobată fiind de 10 procente. Restul beneficiarilor serviciilor în cauză vor achita mai puţin decât consumatorii casnici, adică 2,47 de lei pentru metrul cub de apă rece şi 1,13 de lei în cazul metrului cub de apă aruncată la canal şi epurată.
În susţinerea demersurilor sale, conducerea ACET invocă majorarea cu 107,71% a indicelui preţurilor de consum, fapt care a condus la cheltuieli neacoperite prin vechile tarife. Pe de altă, parte, societatea se confruntă cu o diminuare a volumului de apă potabilă consumată, inclusiv a celui de apă uzată procesată. Motivul îl constituie restrângerea activităţii unor agenţi economici de pe raza municipiului, folosirea unei linii tehnologice performante la firma de bere Bermas, precum şi prin oprirea activităţi Termica, în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare. În aceste condiţii, cei de la ACET estimează o cădere a producţiei cu 8% pe latura de apă potabilă şi de 20% pe cea de canal-epurare. O cauză a scumpirii o constituie depăşirea cheltuielilor cu energia electrică şi necesitatea recuperării acestora, anul trecut şi în primul trimestru din 2009, sumele cheltuite neprogramat, fiind de circa 615.000 lei şi, respectiv, aproximativ 200.000 de lei. Un punct distinct în solicitarea de creştere a tarifelor practicate de ACET îl reprezintă asigurarea salarizării personalului, în condiţiile diminuării producţiei, existând premise ca retribuţiile din grila de salarii stabilită la nivelul lui 2008 să nu poată fi acoperite. Un alt element ce cântăreşte în balanţa noilor tarifelor este Fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, a cărui constituire este condiţie obligatorie pentru buna desfăşurare a Programului ISPA de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare din municipiul Suceava. Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, cota de profit în tariful practicat la apa potabilă este de 8,92 %, în timp ce la serviciul de canal-epurare s-a prevăzut un profit de 2,90%, în acest din urmă caz consemnându-se o creştere de 0,68%.
· Suceava are unul dintre cele mai mari preţuri din ţară la apa de la robinete, a afirmat alesul PSD, Virginel Iordache, care a votat împotriva partenerilor de la PD-L
Şeful municipalităţii, Ion Lungu, a pus în vedere că majorarea survine şi unor cheltuieli neeligibile pe care ACET este nevoită să le suporte în cadrul Programului ISPA, aceasta pre-finanţând şi taxa pe valoare adăugată aferentă. „Pentru a putea merge mai departe cu proiectul ISPA şi a da o gură de oxigen societăţii ACET, care este şi operator regional, este bine să aprobăm aceste tarife”, adăugând că firma are nevoie „ca de aer” de respectivele creşteri.
Consilierul local Virginel Iordache şi-a declinat din start orice tentă de discurs electoral, evidenţiind că va vota, la fel ca şi cu un an în urmă, împotriva creşterii preţului la apă. Domnia sa a solicitat conducerii ACET o analiză SWAT privind modul în care funcţionează şi este ”manageriată” firma de utilităţi comunale, la care acţionar majoritar este municipalitatea. „Este inoportun ca, în momentul acesta, sucevenii să suporte aproximativ 12-15 % mai mult la preţul apei”, a opinat Virginel Iordache, iterînd că Suceava are unul dintre cele mai mari preţuri din ţară la apa de la robinete.
Directorul general al ACET, Ştefan Groza a ţinut să arate metrul că cub de apă potabilă în municipiul reşedinţă de judeţ se încadrează în media tarifului practicat la nivel naţional. „ACET trebuie să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de rentabilitate. Dacă am fi pe pierderi, nu ar fi posibile niciun fel de asemenea finanţări, pentru că acestea ar fi considerate ajutoare de stat, şi nu am putea primi bani nici de la Consiliul Judeţean, nici de la municipiul Suceava, în calitate de acţionar majoritar”, precizează dl Groza. Directorul ACET susţine că a luat mai multe măsuri pe această linie, printre care îngheţarea salariilor la nivelul anului 2008 şi monitorizarea tuturor cheltuielilor, astfel încât serviciile să fie menţinute în parametri de calitate şi continuitate. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi favorabile, 4 opţiuni „contra” şi o abţinere(acestea din urmă, cel mai probabil provenind dinzona PSD).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu