20 iulie 2009


Doar 25 de primării sucevene au închis gropile de gunoi la dead line-ul din 16 iulie

·
Comisarii de mediu verifică primăriile care nu au făcut notificări de închidere la APM şi Comisariatul Judeţean de Mediu, administraţiile în neregulă riscând amenzi de până la 1 miliard de lei vechi
Comisarii judeţeni de mediu suceveni vor face controale tematice pe linia închiderii spaţiilor de depozitare a deşeurilor menajere din mediul rural şi cel urban. Aceasta ca urmare a unei adrese venite de la centru, şeful Comisariatului Judeţean al Gării de Mediu Suceava, Adriana Iordache reamintind că rampele de gunoi de la sate, precum şi din localităţile înaintate la rangul de oraşe în 2004 şi 2005, trebuiau trase pe dreapta până la 16 iulie şi supuse lucrărilor de ecologizare. „Am început să punem în aplicare circulara pe care am primit-o de la Garda Naţională de Mediu, acum desfăşurându-se un control la Servicii Comunale şi Primăria Vatra Dornei”, arată dna Iordache, adăugând că, de astăzi, vor fi verificate primăriile care nu au făcut notificări de închidere la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Comisariatul Judeţean de Mediu. Verificate vor fi, inclusiv Servicii Comunale şi administraţia locală a municipiului Rădăuţi, platforma de deşeuri fiind nevoită să-şi oprească activitatea încă de pe 16 iulie. „De la primăria Rădăuţi am primit o notificare conform căreia deşeurile sunt transportate pe platforma de la Botoşani, însă de la Servicii Comunale nu am primit nicio precizare în acest sens”, evidenţiază Adriana Iordache. Comisarul şef spune că, după expirarea termenului limită, în judeţ au rămas în funcţiune 3 rampe de deşeuri la Cîmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Fălticeni, localităţile din judeţ transportând şi depozitând gunoiul pe acestea, iar o parte dintre ele şi pe platforma de la Botoşani, care are aprobată o perioadă de tranziţie care expiră pe 12 iulie 2012.


· La finele lunii, conducerea Consiliului Judeţean, edilii şefi şi factorii responsabili vor analiza progresele făcute în domeniu
Până la sfârşitul săptămânii trecute, 12 primării, respectiv Frumosu, Crucea, Hîrtop, Vadu Moldovei, Dorna Arini, Ipoteşti, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Sadova, Breaza, Drăguşeni şi Pojorîta au notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului că nu mai au gropi de gunoi pe raza unităţii administrativ-teritoriale, administraţiile locale salubrizând amplasamentele şi desfiinţând platformele de deşeuri odată cu dead-line-ul din 16 iulie 2009. Anterior acestor demersuri, acestea au încheiat contracte cu firme specializate în transportarea gunoiului pe rampele urbane cu perioadă de tranziţie mai îndelungată. Pe de altă parte, alte 13 primării au notificat APM că trec la ecologizarea rampelor de resturi menajere, acestea fiind Forăşti, Siminicea, Mitocu Dragomirnei, Izvoarele Sucevei, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Coşna, Bălăceana, Stulpicani, Rădăşeni, Dărmăneşti, Fîntîna Mare şi Liteni. Pentru accelerarea implementării legislaţiei, la sfârşitul acestei luni, la Palatul Administrativ va avea loc o întâlnire în care se va dezbate raportul la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului în cadrul procedurii de obţinere a acordului de mediu pentru proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor” în judeţul Suceava.
· Sucevenii aşteaptă construire depozitelor ecologice de deşeuri la Moara şi Pojorâta, dar şi a celor 5 staţii de transfer de la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra DorneiComisarul şef Adriana Iordache, informează că după obţinerea avizelor necesare, acest proiect va fi înaintat Comisiei Europene, în vederea aprobării şi cofinanţării, obiectivele care vor fi amenajate urmând putând fi date în folosinţă în intervalul 2010-2011. În acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului a stabilit o serie de obligaţii ce revin administraţiilor locale, potrivit OG nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor. Astfel, primăriile sunt obligate să sisteze depozitarea deşeurilor şi să îndepărteze din rampe anvelopele uzate. Potrivit actelor normative de profil, este interzisă eliminarea cauciucurilor întregi sau tăiate prin depozitarea lor pe platformele de deşeuri menajere. Din acest motiv, în vederea valorificării, înaintea închiderii depozitelor de gunoi neconforme, anvelopele uzate trebuie colectate separat. Interzisă este, de asemenea, incinerarea cauciucurilor, arderea acestora trebuind să se facă în fabricile de ciment. Avizul de mediu, necesar a fi obţinut de primării, prevede şi lucrări de nivelare şi compactare a deşeurilor, acoperirea stratului de gunoi depozitat cu pământ uniform, precum şi înierbarea suprafeţei respective. La finalizarea lucrărilor stabilite prin aviz, comunităţile locale vor notifica APM asupra îndeplinirii obligaţiilor impuse. Supuse obligaţiilor amintite sunt 107 primării, Adriana Iordache reliefând că neîndeplinirea acestora pot atrage după sine amenzi de până la 100.000 de lei(1 miliard de lei vechi). În judeţ vor fi amenajate două depozite ecologice deşeuri la Moara şi la Pojorâta, dar şi 5 staţii de transfer la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu