31 iulie 2009


Pe caniculă.
Ouă stricate în vitrinele comercianţilor suceveni

· Inspectorii sanitar-veterinari au amendat cu câte 1000 de lei fiecare 3 societăţi care depozitau necorepunzător ouăle

În urma controalelor efectuate zilele trecute, pe fondul temperaturilor atmosferice ridicate, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit produse alterate expuse la vânzare, printre acestea numărându-se şi ouăle. „Ca urmare a deficienţelor constatate la manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a ouălor au fost aplicate 3 sancţiuni a câte 1000 de lei fiecare pentru depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a ouălor”, anunţă directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru. Domnia sa spune că ouăle proaspete au, obligatoriu, coaja întreagă, nefisurată, curată, mată, aspră, fără pete sau pori vizibili, cuticula intactă şi fără neregularităţi. Ouăle vechi sau alterate prezintă coaja lucioasă, unsuroasă, pătată cu porii măriţi. „Lichefierea albuşului şi ruperea sau slăbirea salzelor, pe măsura învechirii şi chiar a alterării ouălor, determină mobilitatea gălbenuşului la scuturarea oului”, relevă dl Dulgheru. Ouăle foarte proaspete nu trebuie să aibă mobilitate, care să poată fi sesizabilă la scuturarea uşoară. Atenţie trebuie manifestată la marcarea ouălor care se face, după caz, direct pe coajă şi pe ambalaj. De menţionat este şi faptul că, urmare a sesizărilor la DSVSA, inspectorii specializaţi au dat o amendă de 1000 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a pâinii şi produselor de panificaţie şi două avertismente pentru lipsa fişei de monitorizare a temperaturii şi etichetare necorespunzătoare. „S-a constatat că mucegăirea pâinii apare atunci când ambalarea se face imediat după scoaterea din cuptor, iar transportul se face în condiţii necorespunzatoare şi depozitarea are loc în spaţii lipsite de ventilaţie şi supra-aglomerate”, spune dr. Petrea Dulgheru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu