Zile negre pentru producătorii şi prelucrătorii aurului alb
· Din cauza importurilor, producătorii de lapte au în faţă cea mai grea perioadă dintre cele prin care au trecut până acum
· La rându-le procesatorii spun că deşi supermarketurile le oferă preţuri la jumătate faţă de 2008, în rafturi acestea au rămas la nivelul celor de anul trecut
Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi prefectul Sorin Arcadie Popescu s-au întâlnit cu producătorii şi procesatorii de carne şi lapte din judeţ. Întrunirea a avut drept scop prezentarea problemelor cu care aceştia se confruntă, precum şi identificarea unor soluţii imediate. Discuţiile s-au axat, în principal, pe sectorul laptelui, Gheorghe Flutur remarcând că producătorii se plâng că produsul nu le este preluat, iar procesatorii că materia primă este insuficientă. Gheorghe Covaşă, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale din Bucovina a iterat că, la ora actuală, producătorii de lapte au în faţă cea mai grea perioadă dintre cele prin care au trecut până acum, din ianuarie şi până în iunie veniturile acestora reducându-se la jumătate. Cauza ar consta în importurile de materie primă, dar şi de produse finite din lapte, context în care prelucrătorii autohtoni nu mai au cui să-şi vândă marfa. Dl. Covaşă a dat ca exemplu caşcavalul, care de la un preţ de 16 lei pe kg în iarnă, în prezent este desfăcut cu 9 lei pe kg. Această reducere a făcut ca şi oferta de preluare a procesatorilor să fie în cădere, preţul oferit pentru un litru de lapte diminuându-se pe măsură. „Este o situaţie extrem de dificilă, mai ales la fermierii care au programe Sapard în derulare şi credite, băncile aşteptând, în fiecare lună, plata ratei şi dobânzii. S-a ajuns până acolo, încât nu se mai colectează lapte”, a evidenţiat Gheorghe Covaşă, menţionând că nu sunt respectate contractele încheiate, crescătorii de animale bucurându-se că, până la urmă, laptele le este totuşi preluat. Dl. Covaşă a dat ca exemplu un fermier care, la începutul anului şi-a achiziţionat 20 de vaci de lapte din rase superioare, iar la această dată caută să le vândă.
· Gheorghe Flutur este de părere că trebuie încurajate fermele care să producă pentru piaţă, producătorii individuali nereprezentând o soluţie
Prefectul Sorin Arcadie Popescu a subliniat că în urmă cu două luni, o comisie a făcut verificări asupra importului de lapte neconform, în urma acestora constatându-se câteva cazuri în care materia primă era adusă din Ungaria, Polonia sau Slovacia. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că intrările de la extern nu reprezintă motivul principal al blocajului, fiind de asemenea, de părere că trebuie făcut un calcul de eficienţă, iar fermierii să se hotărască ce produc: carne sau lapte. Pe de altă parte, procesatorii au pus în vederea că, deşi supermarketurile le oferă preţuri la jumătate faţă de 2008, în rafturi acestea au rămas la nivelul celor de anul trecut. Gheorghe Flutur le-a spus celor prezenţi că un impediment îl va constitui şi faptul că, de la 1 ianuarie 2010, Uniunea Europeană va ridica subvenţia de 0,3 lei pe litru, dându-le fermierilor şi o veste bună, în sensul că organismele europene ar putea prelungi perioada de achiziţionare a materiei prime neconforme pe încă 4 ani de acum încolo. Şeful executivului judeţean spune că va avea o discuţie cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sîrbu, astfel încât, problemele apărute în Suceava, judeţ campion la creşterea bovinelor şi producţia de lapte, să-şi găsească o soluţionare. Dl. Flutur a precizat că trebuie încurajate fermele de creşterea a bovinelor care să producă pentru piaţă, întrucât producătorii individuali nu reprezintă o soluţie. „La noi creşterea animalelor este un mod de a trăi, locuitorii din zonă rurală aşteptând să le vină veniturile din laptele livrat”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, reiterând că judeţul Suceava are, din păcate, cel mai mult de suferit la cest capitol.
· Din cauza importurilor, producătorii de lapte au în faţă cea mai grea perioadă dintre cele prin care au trecut până acum
· La rându-le procesatorii spun că deşi supermarketurile le oferă preţuri la jumătate faţă de 2008, în rafturi acestea au rămas la nivelul celor de anul trecut
Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi prefectul Sorin Arcadie Popescu s-au întâlnit cu producătorii şi procesatorii de carne şi lapte din judeţ. Întrunirea a avut drept scop prezentarea problemelor cu care aceştia se confruntă, precum şi identificarea unor soluţii imediate. Discuţiile s-au axat, în principal, pe sectorul laptelui, Gheorghe Flutur remarcând că producătorii se plâng că produsul nu le este preluat, iar procesatorii că materia primă este insuficientă. Gheorghe Covaşă, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale din Bucovina a iterat că, la ora actuală, producătorii de lapte au în faţă cea mai grea perioadă dintre cele prin care au trecut până acum, din ianuarie şi până în iunie veniturile acestora reducându-se la jumătate. Cauza ar consta în importurile de materie primă, dar şi de produse finite din lapte, context în care prelucrătorii autohtoni nu mai au cui să-şi vândă marfa. Dl. Covaşă a dat ca exemplu caşcavalul, care de la un preţ de 16 lei pe kg în iarnă, în prezent este desfăcut cu 9 lei pe kg. Această reducere a făcut ca şi oferta de preluare a procesatorilor să fie în cădere, preţul oferit pentru un litru de lapte diminuându-se pe măsură. „Este o situaţie extrem de dificilă, mai ales la fermierii care au programe Sapard în derulare şi credite, băncile aşteptând, în fiecare lună, plata ratei şi dobânzii. S-a ajuns până acolo, încât nu se mai colectează lapte”, a evidenţiat Gheorghe Covaşă, menţionând că nu sunt respectate contractele încheiate, crescătorii de animale bucurându-se că, până la urmă, laptele le este totuşi preluat. Dl. Covaşă a dat ca exemplu un fermier care, la începutul anului şi-a achiziţionat 20 de vaci de lapte din rase superioare, iar la această dată caută să le vândă.
· Gheorghe Flutur este de părere că trebuie încurajate fermele care să producă pentru piaţă, producătorii individuali nereprezentând o soluţie
Prefectul Sorin Arcadie Popescu a subliniat că în urmă cu două luni, o comisie a făcut verificări asupra importului de lapte neconform, în urma acestora constatându-se câteva cazuri în care materia primă era adusă din Ungaria, Polonia sau Slovacia. Reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că intrările de la extern nu reprezintă motivul principal al blocajului, fiind de asemenea, de părere că trebuie făcut un calcul de eficienţă, iar fermierii să se hotărască ce produc: carne sau lapte. Pe de altă parte, procesatorii au pus în vederea că, deşi supermarketurile le oferă preţuri la jumătate faţă de 2008, în rafturi acestea au rămas la nivelul celor de anul trecut. Gheorghe Flutur le-a spus celor prezenţi că un impediment îl va constitui şi faptul că, de la 1 ianuarie 2010, Uniunea Europeană va ridica subvenţia de 0,3 lei pe litru, dându-le fermierilor şi o veste bună, în sensul că organismele europene ar putea prelungi perioada de achiziţionare a materiei prime neconforme pe încă 4 ani de acum încolo. Şeful executivului judeţean spune că va avea o discuţie cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sîrbu, astfel încât, problemele apărute în Suceava, judeţ campion la creşterea bovinelor şi producţia de lapte, să-şi găsească o soluţionare. Dl. Flutur a precizat că trebuie încurajate fermele de creşterea a bovinelor care să producă pentru piaţă, întrucât producătorii individuali nu reprezintă o soluţie. „La noi creşterea animalelor este un mod de a trăi, locuitorii din zonă rurală aşteptând să le vină veniturile din laptele livrat”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, reiterând că judeţul Suceava are, din păcate, cel mai mult de suferit la cest capitol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu