07 iulie 2009

Proprietarii din programul de reabilitare termică vor constitui un fond de participare de 20% din valoarea lucrărilor

· Beneficiarii care deja şi-au montat pe cont propriu tâmplărie şi geamuri termopan se vor bucura de bonificaţia de 20% din valoarea de deviz montării ferestrelor din program

Trei asociaţii de proprietari au semnat, până la această dată, acte adiţionale la contractele de mandat pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiul Suceava. Este vorba despre 7 blocuri cu 171 de apartamente şi care în perioada următoare vor intra în proiectare. Anunţul a fost făcut ieri, de către viceprimarul Lucian Harşovschi, care apreciază că, după licitaţiile de desemnare a executantului, lucrările efective vor începe din septembrie. Adjunctul şefului executivului sucevean face precizarea că proprietarii care şi-au montat deja ferestre cu geamuri termopan vor beneficia de o deducere de 20% din valoarea de deviz a lucrării şi nu din suma pe care aceştia au plătit-o pe cont propriu. Astfel, dacă primăria estimează 3680 de lei pe metru pătrat de geam, proprietarii vor beneficia de o reducere de circa 730 de lei vechi pe metru pătrat, suma rezultată scăzându-se din contribuţia fiecărui beneficiar la lucrările de reabilitare termică. Însă aceasta doar cu condiţia încadrării respectivelor geamuri în parametrii termici(numărul de camere, garnituri etc) stabiliţi de expertul tehnic, culoarea şi forma ferestrelor deja montate neavând vreo importanţă. Noile precizări survin unei adrese a administrativului local la proiectant şi Ministerul Dezvoltării, potrivit cărora contravaloarea lucrărilor va fi calculată pentru fiecare apartament în parte, în aceasta intrând şi eventuala închidere a balcoanelor sau a înlocuirii tâmplăriei şi gemurilor necorespunzătoare existente. „Toate cheltuielile se împart pe cotă indiviză, în afară de cele cu ferestrele şi balcoanele”, arată viceprimarul. Lucian Harşovschi reaminteşte că la depunerea actului adiţional, care echivalează cu acceptul participării la program, proprietarii sunt obligaţi să aibă constituit un fond de cel puţin 20% din partea lor de contribuţie la contravaloarea execuţiei, urmând ca restul banilor să fie achitaţi progresiv, odată cu finalizarea fazelelor definitorii ale lucrării. „Suma adunată esenţial se constituie ca un avans la începerea lucrării, precum şi ca o garanţie că unii dintre cei care şi-au dat acceptul nu se retrag din program”, relevă dl Harşovschi.
Adjunctul şefului executivului municipal mai arată că proprietarii cu situaţie economică dificilă vor fi sprijiniţi financiar, bugetul local suportând, parţial, pe tranşe de venit, contribuţia celor în cauză. Sucevenii cu venituri lunare de sub 600 de lei pe familie nu vor contribui cu niciun leu; cei ce realizează între 600 şi 800 de lei vor achita doar 50% din partea ce le revine; cei cu venituri de 800 până la 1000 de lei urmează să plătească doar 25% din sumă, iar titularii de contract de proprietate pe apartament care câştigă peste 1000 de lei pe lună pe familie vor suporta integral contravaloarea cotei de participare. Lucrările includ izolarea termică a pereţilor exteriori, termo-izolarea terasei şi planşeului de la subsol, precum şi înlocuirea tâmplăriei. Programul de anveloare termică este finaţat în proprţie de 50% de la bugetul de stat, de 30% de la bugetul local şi de 20% de la beneficiari. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi în Consiliul Local şi în funcţie de numărul de camere, cota aferentă unui proprietar din blocul K, de pe strada „Alexandru cel Bun” este de 584 de euro, iar a unuia de la imobilul de la nr.9, de pe strada „Gherasim Buliga”-1410 euro. La compartimentul specializat al Primăriei au fost depuse solicitări de reabilitare pentru 31 de blocuri cu 945 de unităţi de locuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu