21 februarie 2019


În 2019,
Municipiul Suceava, alocări de 40 la sută din buget pentru investiţii
·        În bugetul pe 2018 s-au prins 90,53 de milioane de lei, anul acesta propunerea fiind de 173,33 de milioane de lei, una cu circa 80% mai o mare.
·         „Din punctul nostru de vedere suntem în linie dreaptă, dar aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu promulgarea bugetului de stat”, a declarat Ion Lungu, punctând că bugetul local din 2019 este unul al dezvoltării. 
Bugetul municipiului Suceava pe 2019 este cu 25% mai mare decât cel din 2018, „datorită volumului al investiţiilor”. Afirmaţia aparţine primarului Ion Lungu, care a precizat că  acestea sunt susţinute din finanţări nerambursabile europene, din fonduri proprii, şi mai puţin din alocări guvernamentale. Potrivit edilului-şef, pentru investiţii este rezervată o sumă de echivalentă cu 38,70 de milioane de euro, una mai mare cu 79,90% faţă de cea din anul trecut. „Creşterea ponderii investiţiilor în buget duce şi la creşterea cu 25% a bugetului faţă de anul trecut”, arată ocupantul foliului administrativ din Areni. În buget, transportul public figurează cu 18,47%, cu influenţe din fondurile nerambursabile pentru achiziţionarea autobuzelor electrice, cât şi din investiţia privind realizarea platformei pentru Divizi  electrică a firmei de transport public local TPL. Dezvoltarea publică este prinsă cu 11,81%, alocări pentru lucrările de introducerea alimentării gaze naturale în Burdujeni-sat, a reţelelor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare în cartierul „Europa”, cât şi în vederea construirii noului pod peste râul Suceava. Investiţiile, reparaţiile şi întreţinerea străzilor au alocate 10,98% din bugetul local, respectiv 30 de milioane de lei, la care se adaugă 4 milioane de lei destinaţi sistematizării rutiere. Învăţământul este pe locul al patrulea în acest top, cu 9,67% din buget, cu o diminuarea a ponderii în condiţiile în care drepturile salariale ale personalului respectiv au fost luate din sarcina Primăriei şi trecute în cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Conform teoriei financiare, un buget cu peste 20% investiţii este un buget la dezvoltării. Suceava se apropie de 40% din buget sume destinate dezvoltării, cel din 2019 fiind, fără doar şi poate, un buget al dezvoltării. Aşteptăm să-l aprobăm, astfel încât să putem demara lucrările. Suntem în linie dreaptă din punctul nostru de vedere, dar aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu promulgarea bugetului de stat”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. În 2018, pentru investiţii s-a aprobat o sumă de 90,53 de milioane de lei, anul acesta propunerea fiind de 173,33 de milioane de lei.                       
V.I. ADOMNICĂI