01 februarie 2019


Platforma pentru Divizia electrică a TPL, executată cu banii dintr-un credit angajat încă din 2015
·        „În aceste condiţii financiare grele, avem o şansă, datorită faptului că, la momentul respectiv, Guvernul nu ne-a lăsat să tragem banii”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Iniţial, din raţiuni privind nedepăşirea deficitului bugetar, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a blocat tragerile din creditul de 10 milioane de lei contractat la CEC Bank. 
Consiliul Local Suceava a aprobat finanţarea a două importante obiective din banii rămaşi netraşi aferenţi unei finanţări rambursabile interne contractate în vederea susţinerii unor investiţii de interes public local.  Aceasta după ce, în 2014, autorităţile administraţiei publice locale au aprobat luarea unui credit pentru realizarea unor obiective de investiţii de interes public local, în vederea dezvoltării durabile a oraşului.  Contractul de împrumut, în valoare de maxim 10 milioane de lei, cu o maturitate de 10 ani a fost  semnat, în 2015, cu CEC Bank. Lista cuprindea obiective şi proiecte precum Amenajarea Zonei de agrement „Tătăraşi”, cu circa 5,29 de milioane de lei; Managementul modern şi eficient la iluminatului public (1,61 de milioane de lei); Electromobilitate-Vehicule electrice pentru  o municipalitate verde (158.979 de lei); Extinderea reţelelor de alimentare cu energie electrică pe Aleea Dumbrăvii (205.207 lei), acestea fiind deja executate. În prezent, din cauze „independente de voinţa autorităţii contractante”, alte obiectivele de investiţii nu au fost realizate în totalitate. Astfel, neatacate au rămas  modernizarea străzii „Lev Tolstoi” (500.000 de lei), Amenajarea Zone de agrement „Tătăraşi”, etapa a II-a ( 1 milion de lei) şi terenul de sport al Colegiului Naţional „Samuil Isopescu”. După toate acestea, neangajată a rămas o sumă de 2,81 de milioane de lei, încă din iulie 2018 fiind făcute demersuri de pentru prelungirea perioadei de tragere a împrumutului contractat. Drept urmare, au fost identificate două obiective a căror realizare „reprezintă o prioritate a municipiului Suceava” şi a căror perioade de execuţie corespund posibilităţilor de prelungire a tragerilor din împrumutul contractat de la CEC Bank şi de obţinere a autorizării de tragere pentru anul 2019, a Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale. În cauză sunt Amenajarea platformei betonate şi împrejmuirii pentru staţia de încărcarea a autobuzelor electrice, în valoare de 2,5 milioane de lei, şi Sala de gimnastică a Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret”, în valoare de 308.806 de lei. „În aceste condiţii financiare grele, avem o şansă, datorită faptului că, la momentul respectiv, Guvernul nu ne-a lăsat să tragem banii. Astfel, s-a întârziat cu nişte trageri la credite, iar pentru o parte am obţinut aprobare pentru 2019, iar în cazul alteia, pentru 2020”, a precizat primarul Ion Lungu.