13 februarie 2019


Mai mulţi suceveni vor avea acces la ajutoare sociale
·        Aceasta după ce venitul minim pe membru de familie pentru obţinerea acestora a crescut de la 750 de lei la 1.000 de lei pe lună, introduse fiind şi noi ajutoare de urgenţă. 
·        „Primăria le dă lună de lună, săptămână de săptămână, la oameni care sunt în situaţii disperate”, a precizat primarul Ion Lungu.
Sucevenii aflaţi în nevoie vor putea primi sprijin financiar mai consistent din bugetul local. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, potrivit căruia Guvernul a aprobat noi prevederi legale privind acordarea ajutoarelor de urgenţă. Este vorba despre modificări ale Legii nr. 416 din 2001, a venitului minim garantat, iar conform edilului-şef sucevean, pentru beneficiarii ajutoarelor sociale, venitul minim realizat pe membrul de familie trebuie să fie, de acum încolo, de 1.000 de lei pe lună, în creştere faţă de cel anterior, în valoare de 750 de lei. La începutul anului 2019, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava avea în plată 103 de dosare pentru acordarea de ajutoare sociale conform Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat.  Un raport al Direcţiei relevă că, în 2018, DAS a înregistrat 28 de cereri noi, cu 10 mai puţine faţă de anul 2017. În altă ordine de idei, pentru repatrierea unui membru de familie decedat, aparţinătorii pot avea parte, din bugetul municipiului, de asemenea, de un ajutor de urgenţă. Potrivit edilului-şef, în timp, cel mai mare sprijin oferit de autorităţile municipale, a fost în valoare de 15.000 de lei, pentru o repatriere din Portugalia. „Am avut solicitări la Primărie, în care a trebuit să intervenim, să putem ajuta, să dăm bani pentru repatrierea unor cetăţeni ai municipiului Suceava care au decedat peste hotare”, a precizat Lungu. Beneficiare de sprijin financiar de urgenţă pot fi persoanele şi familiile aflate în situaţii excepţionale, indiferent de venit; orfanii de ambii părinţi; persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi nu realizează venituri; persoanele singure şi familiile fără adăpost; peroanele care au avut accidente grave şi cele care suferă de boli incurabile, precum şi cel care se află în stare de dependenţă. „Deci, se pot da şi alte ajutoare de urgenţă. Ca atare, cei care vor veni la Primărie, Direcţia de Asistenţă Socială la va întocmi o anchetă, însă faţă de prevederile vechii legislaţii, pot beneficia şi alte categorii de persoane, Primăria le dă lună de lună, săptămână de săptămână, la oameni care sunt în situaţii disperate”, a conchis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.