21 februarie 2019

În prima lună anului,
 Încasări mai mari cu 4 la sută la bugetul Sucevei 
·        „S-au încasat nişte bani în plus, însă, până la urmă este şi normal, întrucât taxele şi impozitele locale nu au fost majorate în acest an”, a subliniat primarul Ion Lungu.
·        În ianuarie 2018, în comparaţie cu prima lună din anul 2017, încasările au fost cu aproape 22% mai mari, creşterea fiind pusă pe seama majorării cu circa o cincime a dărilor.
Pe 31 ianuarie 2019, intrările la bugetul municipiului Suceava, în special cele din taxele şi impozitele pe proprietate,  au fost unele mai mari comparativ cu aceeaşi dată a anului precedent. Declaraţia a fost făcută de primarul Ion Lungu, conform căruia în ianuarie 2019 s-a încasat suma de 2,82 milioane de lei, faţă de 2,71 de milioane de  lei cu un an în urmă, per total, veniturile din taxele şi impozitele de competenţă locală fiind mai mari cu 3,99%. În ceea ce priveşte persoanele fizice, sporul din prima lună a acestuia an, raportat la aceeaşi lună a lui 2018, este de 2,14%. Creşterea este mai evidentă în cazul persoanelor juridice, respectiv una de 11,72%. Potrivit conducătorului administraţiei publice municipale, o situaţie relevantă a încasărilor va fi cea de după perioada de acordarea bonităţii de 10% pentru achitarea anticipată a obligaţiilor, respectiv cea de pe 31 martie. „O linie finală şi o imagine corectă vom avea la data de 31 martie, atunci când se va încheia perioada de bonificaţii care se dau pentru plata anticipată a impozitelor şi taxelor locale, agenţii economici, în mod special, plătind în ultima parte a lunii martie. S-au încasat nişte bani în plus, însă, până la urmă este şi normal, întrucât taxele şi impozitele locale nu au fost majorate în acest an”, a precizat Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene, arătând că pensionarii, de regulă, plătesc, în lunile ianuarie şi februarie.         
De remarcat este că, în ianuarie 2018, în comparaţie cu prima lună din anul 2017, încasările totale au fost cu 21,87% mai mari. Potrivit şefului executivului sucevean, sporul se datora contribuabililor persoane fizice, cu un aport suplimentar de 58,06% în raport cu ianuarie 2017, în timp ce din partea persoanelor juridice s-a înregistrat o diminuare a plăţilor. În ianuarie 2018, în vistieria municipală au intrat 5,47 milioane de lei, locuitorii urbei achitând 4,40 milioane de lei, agenţii economici participând cu doar 1,07 milioane de lei. La acea dată, primarul Ion Lngu recunoştea că respectiva creştere este urmare a majorării cu o medie de aproximativ 20% a taxelor şi impozitelor locale. Autorităţile locale acordă bonificaţiile de 10% contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. Veniturile proprii ale bugetului local sunt constituite din impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele extrajudiciare de timbru.