28 februarie 2019

Campania de depuneri a cereri pentru subvenţiile agricole debutează din prima zi a primăverii   
·        „Pentru  a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor, fermierii sunt rugaţi să se prezinte la  data şi la ora la care au fost programaţi”, a arată Eugen Mogoş, şeful APIA Suceava.
·        În 2018, în judeţ au fost depuse, în total, 47.534 de cereri, din acest punct de vedere Suceava ocupând prima poziţie în ţară. 
Începând de astăzi şi până pe 15 mai se desfăşoară campania de depunerea a cererilor unice de plată  pentru anul 2019.  Eugen Mogoş, şeful Centrului Judeţean Suceava al APIA informează agricultorii vor face o singură cerere, chiar dacă suprafeţele utilizate se află în localităţi diferite. Pentru suprafeţe mai mici de 50 de hectare, cererile pot fi depuse la cele 9 centre locale ale APIA, respectiv în Suceava, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Cajvana şi Vicovu de Sus. În cazul fermierilor care solicită la plată o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol, cererile unice de plată vor fi adunate la Centrul Judeţean APIA din municipiul Suceava. Conform şefului APIA Suceava, arendatorul, concendentul, locatorul şi comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenuri sau animale, arendate, concesionate, închiriate sau împrumutate spre folosinţă, după caz. În campania din anul 2018, în judeţ au fost depuse, în total, 47.534 de cereri, pentru o suprafaţă utilizată de 196,557 de hectare. La Centrul Judeţean Suceava al APIA au fost strânse inclusiv 228 de cereri unice de plată din partea marilor fermierilor, declarate la plată fiind 35.557,54 de hectare. Anul trecut, din punct de vedere al cererilor înregistrate, Suceava s-a situat prima poziţie în ţară. România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene pentru susţinerea producătorilor agricoli prin intermediul schemei unice de plată pe suprafaţă; plăţii redistributive; plăţii pentru practici agricole benefice pentru mediu şi climă; plăţii pentru tinerii fermieri; plăţii pentru micii fermieri şi schemei de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi cel zootehnic. La acestea se adaugă de fonduri aferente măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în aceleaşi sectoare. „Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în campania pe anul 2019, fermierii sunt rugaţi să se prezinte la  data şi la ora la care au fost programaţi”, a semnalat Eugen Mogoş, şeful Centrului Judeţean Suceava al APIA.