05 februarie 2019

Anul trecut,
Aproape 1.500 de hectare de pădure cu proprietari necunoscuţi au fost preluate în pază de ocoalele silvice sucevene
·        Deţinătorii de pădure care nu au asigurate servicii silvice prin contract au fost sancţionaţi cu avertisment, conform Legii prevenţiei, în timp ce amenzile au însumat doar 2.000 de lei.
·        La finele lui 2017, serviciile silvice nu erau asigurate pentru 14.736 de hectare proprietate privată, reprezentând 16% din fondul forestier particular şi 3% din cel total al judeţului.
În 2018, în judeţul Suceava au fost preluate în pază 758 de hectare de pădure deţinute de proprietari identificaţi. Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, a făcut public faptul că, faţă de cele 110 de hectare din anul 2017, suprafaţa preluată anul trecut este de aproape 7 ori mai mare. Inspectorul-şef sucevean a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru o suprafaţă de 1.428 de hectare pădure, în cazul căreia proprietarii nu mai pot fi identificaţi ori cu proprietari decedaţi dezbatere succesorală neefectuată, preluarea în pază s-a făcut în baza unor acte de constatare întocmite de ocoalele silvice. „O activitate cu impact major în gospodărirea durabilă a pădurilor este cea de asigurare a pazei pădurilor, prin ocoale silvice. Aceasta activitate are două componente, respectiv asigurarea serviciilor silvice pentru proprietarii de pădure identificaţi, cât şi preluarea în pază a pădurilor cu deţinători neidentificaţi. Pentru deţinătorii de pădure care nu au asigurate serviciile silvice prin contract s-au trimis notificări privind această obligaţie, iar în cazurile în care deţinătorii nu s-au conformat, s-au întocmit 109 procese verbale de constatare a contravenţiei, majoritatea cu avertisment, dându-se termene de conformare şi de revenire”, explicat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, menţionând că valoarea amenzilor date în 2018 s-a ridicat la 2.000 lei. Spre comparaţie, în anul 2017 s-au aplicat 31 de asemenea de amenzi, însumând 27.500 lei. Cu 437.903 de hectare, judeţul Suceava are cea mai mare suprafaţă de fond forestier din ţară, reprezentând 6,8% din cel al ţării şi 51,2% din suprafaţa judeţului. La finele lui 2017, serviciile silvice nu erau asigurate pentru 14.736 de hectare private ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice, reprezentând 16% din fondul forestier particular şi 3% din cel total al judeţului. Garda Forestieră a notificat în scris de 63 unităţi administrativ-teritoriale, pentru preluarea cu servicii silvice a suprafeţei de totale de 12.776 de hectare, cu proprietari care nu au putut fi identificaţi sau în cazul căreia nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Conform Codului Silvic, serviciile silvice trebuie obligatoriu asigurate pentru fondul forestier privat de maximum 30 de hectare, inclusiv.