22 februarie 2019


Diminuare dramatică a numărul rentierilor viageri agricoli
·        În 2010 erau în plată 364 de rentieri agricoli, anul trecut au primit drepturile 220 de beneficiari, pentru ca, în prezent, cu carnete vizate să fie doar 168 de îndreptăţii.  
·        Plata rentei încetează în cazul în care carnetul nu este vizat, cât şi atunci când beneficiarul decedează, iar moştenitorii nu există ori nu au preluat dreptul respectiv.
În 2018, în judeţul Suceava, către rentierii viageri agricoli s-a achitat un total de 186.957 de lei. Aşa rezultă dintr-o informare a Centrului Judeţean Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), suma respectivă reprezentând drepturi aferente anului anterior. Plăţile au demarat în luna octombrie a anului 2018, la acel moment APIA Suceava informând că banii urmau să ajungă la 220 de rentieri. Pe de altă parte, anul trecut, la Centrul Judeţean au fost vizate doar 168 de carnete ale beneficiarilor de rentă viageră agricolă, ceea ce ar însemna că numărul celor îndreptăţiţi ar fi scăzut cu 52 de persoane.  În fiecare an, termenul limită pentru aplicarea vizei este data de 31 august, renta viageră achitându-se într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este cerută. Cuantumul rentei viagere agricole, reprezentând echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut, respectiv contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan dat în arendă.  Plata rentei viagere agricole este sistată în cazul în care carnetul nu este vizat, cât şi atunci când beneficiarul decedează, iar moştenitorii nu există ori nu au preluat dreptul respectiv. Începând cu 1 ianuarie 2010, Biroul Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Suceava nu a mai întocmit noi dosare de acordare a rentei viagere agricole. Preluarea documentaţiilor şi înregistrarea de noi carnete au fost sistate în baza prevederilor Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, deoarece, în viziunea organismelor comunitare, această facilitate este considerată ajutor de stat. Centrul Judeţean Suceava al APIA a preluat activitatea desfăşurată de Biroul Judeţean al Oficiului Naţional de Rentă Viageră Agricolă la 1 ianuarie 2011. În acelaşi an, în judeţul Suceava, pentru 2010, s-au făcut plăţi către 364 de rentieri agricoli. Dosarele pentru obţinerea rentei viagere agricole au putut fi depuse încă din luna ianuarie 2006 la Reprezentanţa judeţeană a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).