16 februarie 2019


În 2018,
Patru sute suceveni au „aplicat” pentru locuri de muncă în Europa
·       Ofertanţi au fost angajatori din Spania, Germania, Norvegia, Austria şi Olanda, aceştia căutând lucrători pentru hoteluri, grastronomie, construcţii, transporturi, şi agricultură. 
·       Slujbele pentru persoane cu studii superioare i-au vizat pe inginerii software C/C++, seniorii tehnicieni „Chrome”, dezvoltatorii software, managerii hardware în sisteme de securitate, cât şi pe inginerii proiectanţi.
În anul 2018, în cadrul Compartimentul de ocupare a forţei de muncă în străinătate – EURES, al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, 404 de persoane au fost consiliate în vederea găsirii unui loc de muncă pe piaţa europeană a muncii. Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM, precizează că sucevenii care au beneficiat de informare şi consiliere au avut de optat pentru locuri de muncă vacante în ţări precum Spania, Germania, Norvegia, Austria şi Olanda. Cei mai mulţi angajatori străini au oferit slujbe vacante în meserii şi domenii de activitate diverse, printre care se numără cel din hoteluri şi gastronomie, cu deficit de personal de întâmpinare a oaspeţilor, cameriste, bucătari, ospătari şi chelneri. În transporturi au fost căutaţi şoferii, mecanicii auto, tinichigiii şi manipulatorii de bagaje pentru avioane, iar agricultură s-a putut munci la cules de fructe şi legume, la ambalare, precum şi la operarea maşinilor pentru bulbi de flori. Angajatorii europeni din construcţii s-au arătat interesaţi de electricieni, sudori, zidari, dulgheri, instalatori şi lucrători în „rigips”. Pe de altă parte, slujbele pentru persoane cu studii superioare i-au vizat pe inginerii software C/C++, seniorii tehnicieni „Chrome”, dezvoltatorii software, managerii hardware în sisteme de securitate şi pe inginerii proiectanţi. Totodată, în anul 2018 au fost eliberate 148 de formulare europene în domeniul securităţii sociale, în cauză fiind formulare „E301”, „E302” şi „U”. „Acestea au fost solicitate de către românii care au cumulat perioadele de muncă realizate în statele membre, pentru a solicita dreptul la indemnizaţia de şomaj, care au beneficiat de exportul indemnizaţiei de şomaj sau care au cerut prestaţii de şomaj, acordate în funcţie de veniturile membrilor de familie rămaşi în ţară”, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Consilierii specializaţi ai instituţiei sucevene acordă servicii de informare, orientare şi mediere privind mobilitatea forţei de muncă şi securitatea socială a lucrătorilor emigranţi. Conform AJOFM, orientarea şi consilierea solicitanţilor de slujbe în străinătate, prin Compartimentul de ocupare a forţei de muncă în străinătate-EURES, face parte din categoria de serviciilor de ocupare.