26 februarie 2019


Echipă mobilă pentru intervenţii urgente în cazurile de violenţă domestică 
·        Aceasta sigură primul răspuns la situaţiile de violenţă domestică, atunci când semnalarea lor nu se face neapărat la numerele de urgenţă, ci la liniile telefonice ale instituţiilor publice abilitate să intervină.
·        Pentru  izolarea victimei de agresor, acesta din urmă va fi cazat la Centrul social de noapte de la Biserica „Sfânta Vineri” din Suceava, în timp ce mamele şi copiii vor fi adăpostiţi la centrele rezidenţiale ale DGASPC.
În municipiul Suceava se va constitui o echipă mobilă pentru intervenţii de urgenţă în cazurile de violenţă domestică. Un proiect de hotărâre în acest sens se află pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Suceava, echipa urmând a avea în componenţă un reprezentant al Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava, pe şeful Serviciului „Autoritate tutelară”, cât şi 9 membri. Noua structură se înfiinţează pe fondul modificărilor aduse Legii nr. 2017 din 2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, care reglementează instituirea ordinului provizoriu de protecţie. Astfel, echipa mobilă va verifica semnalările privind situaţiile de violenţă domestică, făcând evaluările iniţiale şi luând măsuri de îndepărtarea a riscului imediat, transportând victimele, atunci când se impune, la cea mai apropiată unitate sanitară, sesizând organele de urmărire penală, precum şi organele de poliţie, în scopul emiterii ordinului de protecţie provizoriu.    Totodată, echipa mobilă va acorda servicii sociale specifice cazurilor de violenţă domestică, aceasta urmând a fi coordonată de Daniela Vitovschi, şefa Serviciului „Autoritate tutelară” a Direcţiei de Asistenţă Socială de pe lângă Primăria Suceava. Conform raportului la proiectul de hotărâre, semnat de Narcisa Marchitan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, în vederea izolării victime de agresor, acesta din urmă va fi cazat la Centrul social de noapte şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost a Asociaţiei „Lumină lină”, de pe lângă Biserica „Sfânta Vineri” din Suceava. Victimele, de regulă mame şi copii, vor putea fi adăpostite la centrele rezidenţiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului a judeţului Suceava. Permanenţa şi dispeceratul sunt asigurate de Poliţia Locală Suceava, care, la solicitarea organelor de poliţie care au dat ordinul provizoriu de restricţie, va anunţa reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială, iar în 90 de minute se vor deplasa la domiciliul familiei în care s-a înregistrat cazul de violenţă domestică. Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată recent, aduce în prim plan noi reglementări de intervenţie multivalentă şi de instituire a ordinului provizoriu de restricţii. Acestea asigură, practic, „primul răspuns în cazul situaţiilor de violenţă domestică, atunci când semnalarea lor nu se face neapărat la numerele de urgenţă, ci la liniile telefonice ale instituţiilor publice abilitate să intervină”, se precizează în raportul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei municipiului Suceava.