25 februarie 2019

„Asociaţia Moldova se Dezvoltă” va avea sediul la Iaşi
·        Ion Lungu, primarul Sucevei, este iniţiatorul şi membru fondator al Asociaţiei, alături de alţi 6 edili-şefi din judeţ şi DIN Moldova.
·        AMD urmăreşte atragerea unor finanţări europene consistente şi promovarea de proiecte de investiţii comune care să contribuie la dezvoltarea zonei Moldovei.          
Consiliu Local Suceava va aproba, în şedinţa ordinară de săptămâna aceasta, înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia Moldova se Dezvoltă”. Potrivit proiectului de hotărâre de pe masa deliberativului municipal, în asociere intră municipiile Suceava, Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ, Cîmpulung Moldovenesc Roman şi Vatra Dornei. Sediul Asociaţiei este stabilit la Iaşi, Ion Lungu, primarul Sucevei, crezând că structura va intra în activitate în această primăvară. „Asociaţia prinde contur şi îmi doresc ca să fie funcţională până la sfârşitul acestui trimestru. Sediul Asociaţiei va fi la Iaşi, deoarece, după înregistrare, taxa va fi stabilită la 1 leu de fiecare locuitor, pentru a se putea face un fond de pornire, studii şi altele. Iaşi, cu tot, cu studenţi are o populaţie de aproximativ 370.000 de locuitori, iar, în condiţiile acestea va asigura bani cât toate celelalte localităţi la un loc. Primarul din Iaşi a pus la dispoziţie o clădire a Primăriei, iar eu am fost de acord, la fel ca şi ceilalţi primari. Împreună cu primarul ieşean, pe 23 ianuarie am avut o discuţie la Iaşi, cu domnul preşedinte Iohannis, care ne-a felicitat, ne-a încurajat, şi sper să facem un lucru bun cu Asociaţia Moldova se Dezvoltă”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, iniţiatorul şi membru fondator al Asociaţiei, alături de alţi 6 edili-şefi. Iniţiativa celor 7 municipii de a se asocia în vederea înfiinţării  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Asociaţia Moldova se Dezvoltă” urmăreşte atragerea unor finanţări europene consistente şi promovarea de proiecte de investiţii comune care să contribuie la dezvoltarea zonei Moldovei.  Scopul structurii este acela de crea un cadru de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona Moldovei, „pentru a avea eficienţă în promovarea proiectelor noi de infrastructura, investiţii publice şi private, proiectelor în educaţie, sănătate, mediu şi turism, fără a exclude participarea autorităţilor centrale sau a organismelor internaţionale”. Sursele de finanţare a acestora urmează a fi locale, guvernamentale sau europene. Reamintim că acordul-cadru pentru înfiinţarea Asociaţiei „Moldova se Dezvoltă” a fost semnat pe 17 decembrie 2018, la Suceava,  de către primarii din Suceava, Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.