01 februarie 2019


Precipitaţiile îndelungate, vijelia şi viiturile din vara lui 2018 au făcut pagube de 153,5 de milioane de lei    
·        În vederea activării Fondului de Solidaritate al UE, Instituţia Prefectului a centralizat stricăciuni de aproape 151 de milioane de lei, din 104 de unităţi administrativ-teritoriale, dar şi de la 7 administratori de infrastructură.
·        Din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru obiectivele din administrarea CJ s-au disponibilizat 5,48 de milioane de lei, iar pentru unele primării s-a alocat un total de circa 25,24 de milioane de lei.     
Ploile abundente şi vântul puternic din perioada iunie-august 2018 au afectat infrastructura din 106 de unităţi administrative-teritoriale, comisiile inter-instituţionale întocmind 154 de procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor. Conform Raportului privind activitatea Prefecturii Suceava în 2018, pe lângă acestea, întocmite au fost 7 note de constatare pentru obiective afectate, respectiv pentru cele care nu sunt administrarea consiliilor locale, pagubele totale fiind estimate la aproximativ 153,5 milioane de lei. Comisii de control constituite prin ordine ale prefectului Mirela Adomnicăi au verificat cele raportate din teritoriu, după care Instituţia Prefectului judeţului Suceava a iniţiat, alături de Consiliul Judeţean, proiecte de hotărâri privind alocarea din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului a unor sume destinate înlăturării efectelor fenomenelor meteo-hidrologice periculoase. Proiectele au fost înaintate Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar printr-o primă hotărâre, pentru obiectivele din administrarea Consiliului Judeţean s-au disponibilizat aproximativ 5,48 de milioane de lei. De asemenea, printr-un act normativ ulterior, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale s-a alocat un total de circa 25,24 de milioane de lei. Natura dezlănţuită a afectat  şi 12 locuinţe din 4 unităţi administrative-teritoriale, iar în urma demersurilor făcute prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, pentru 8 familii afectate de inundaţiile din perioada iunie-iulie 2018 s-au acordat ajutoare de urgenţă în valoare de 55.000 de lei. Pe de altă parte, fenomenele meteo-hidrologice periculoase au compromis 15 tipuri de culturi agricole, pajişti şi livezi din 14 unităţi administrative-teritoriale, însumând o suprafaţă de peste 334 de hectare. Comisiile inter-instituţionale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor aduse culturilor agricole au estimate daunele din agricultură la aproximativ 180 mii lei. În vederea activării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), Instituţia Prefectului a centralizat stricăciunile produse, valoarea estimată a pagubelor din 104 de unităţi administrativ-teritoriale, cât şi celor 7 administratori de infrastructură de pe raza la nivelul judeţului Suceava se ridică  la aproape 151 de milioane de lei.