07 februarie 2019

Din cauza întârzierii bugetului,
Suceava aproape că nu mai are bani pentru plata facturilor 
·        „Dacă proiectul de buget se aprobă în luna februarie a anului următor, înseamnă că lucrurile nu merg cum trebuie în această ţară”, este de părere viceprimarul Lucian Harşovschi, menţionând, însă, că nu se va ajunge la un blocaj.
·        Primarul Ion Lungu menţiona că nu ar fi pentru prima dată în care autorităţile locale se văd puse într-o asemenea postură, în 2017 preşedintele Klaus Iohannis blocând bugetul de stat, refuzând să învestească premierul nominalizat de PSD. 
Întârzierea cu care este aprobat bugetul stat provoacă disfuncţionalităţi în administraţia publică locală. Cel puţin aşa susţine Lucian Harşovschi, care a declarat că, în condiţiile imposibilităţii aprobării bugetului Sucevei, cea dea a douăsprezecea parte din cheltuielile anului 2018 nu mai oferă acoperire pentru plata facturilor înregistrate la Primărie. „Referindu-mă la serviciul pe care îl gestionez personal, cel de salubritate, din luna februarie nu se mai pot înregistra facturi. Sperăm ca în această lună să aprobăm bugetul cu toate că s-a spus că, pentru aceasta, trebuie să treacă 17 zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial”, arată adjunctul şefului executivului municipal. Totuşi, Harşovschi spune că nu se va ajunge la blocarea activităţii serviciilor publice, existând soluţii pentru ca o situaţie de acest gen să fie evitată. „Vom găsi soluţii pentru activitatea Primăriei să nu se blocheze, deoarece nu este normal acest lucru. Însă, ne este îngreunată activitatea, inclusiv pe latura de investiţii, iar dacă în ianuarie aveam bugetul aprobat, puteam face licitaţiile necesare” a explicat viceprimarul. La rându-i, Ion Lungu, primarul Sucevei menţiona, că nu ar fi pentru prima dată în care autorităţile locale se văd puse într-o asemenea postură. „Bineînţeles că şi noi, autorităţile locale, vom aproba bugetul cu întârziere, dar au fost ani când a fost aprobat prin luna martie”, a sublinia Ion Lungu. Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a blocat bugetul de stat pentru anul 2017, atunci când a refuzat învestirea în funcţie a lui Sevil Shhaideh, premierului nominalizat de PSD, după câştigarea alegerilor parlamentare de către această formaţiune politică.„S-a mai întâmplat atunci când a fost schimb de guverne, dar atunci când este continuitate la guvernare, iar proiectul de buget se aprobă în luna februarie a anului următor, înseamnă că lucrurile nu merg cum trebuie în această ţară. Dacă nu duduie cum spun unii, economia mai are puţin şi bubuie, şi iată la ce valoare a ajuns euro”, a precizat Lucian Harşovschi, viceprimarul  municipiului Suceava.