19 februarie 2019

Fermierii suceveni au încasat pe nedrept ajutoare pentru agricultura ecologică    
·        „În urma verificării respectării angajamentului de menţinere a suprafeţei minime, numărului de animale, numărului de familii de albine (...), s-au întocmit un număr de 263 de note de fundamentare şi procese verbale în vederea recuperării plăţilor necuvenite”, se arată într-o informare a APIA Suceava.
·        În 2017, identificate au fost 60 de situaţii în care nu s-au putut prezenta documentele doveditoare ale respectării obligaţiilor asumate la aprobarea dosarelor pentru obţinerea sprijinului financiar de la bugetul de stat.         
Foarte mulţi dintre fermierii din judeţul Suceava, beneficiari ai prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 756 din 2010 privind acordarea ajutoarelor specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, sunt obligaţi să returneze banii primiţi. Acest fapt a ieşit la iveală cu prilejul verificărilor privind respectarea obligaţiilor asumate de către cei în cauză, odată cu depunerea cererilor de plată a ajutoarelor financiare acordate din bugetul statului. Potrivit unei informări a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, acolo unde se constată că beneficiarii „nu au respectat angajamentul de menţinere în sistemul de agricultură ecologică”, APIA „procedează la recuperarea sumelor încasate necuvenit de către beneficiari”. În anul 2018, APIA Suceava a trimis 12 de înştiinţări către beneficiarii de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, aflaţi sub angajament. În cauză sunt cei care erau în interiorul perioadei de 5 ani de la data aprobării acordării sprijinului, respectiv „beneficiarii plătiţi în anii precedenţi, şi care nu au mai depus cerere de plată în anul curent”. Prin înştiinţări, beneficiarilor li se solicită să prezinte documentul justificativ, certificatul de conformitate sau masterul certificatului eliberat de organismul de inspecţie şi certificare, acte care atestă menţinerea în sistemul de agricultură cu minimul suprafeţei, numărului de animale, numărului de păsări sau numărului de familii de albine pentru care s-au obţinut plăţile. În cazul în care minimul prevăzut de reglementările legale nu este respectat, „se calculează diferenţa procentuală şi se aplică, reduceri, penalităţi şi/sau excludere de la plată”. „În urma verificării respectării angajamentului de menţinere a suprafeţei minime, numărului de animale, numărului de familii de albine (...), s-au întocmit un număr de 263 de note de fundamentare şi procese verbale în vederea recuperării plăţilor necuvenite”, se arată în Raportul de activitate al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, în care se precizează că dintre cei 263 de beneficiari aflaţi într-o asemenea situaţie, 4 au  contestat măsurile dispuse.  În 2017, APIA Suceava a trimis 280 de înştiinţări către beneficiarii de ajutoare specifice, fiind identificate 60 de situaţii în care nu au fost prezentate documentele justificative obligatorii menţionate mai sus.