25 februarie 2019

Din cauza întârzierii promulgării Legii bugetului de stat,
Primăria Sucevei începe să aibă probleme financiare
·        Vin facturi, vin cheltuieli pe care nu aveam cum să le mai înregistrăm, cum să le plătim, iar lucrurile se complică”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        În lipsa alocărilor de la „Centru”, pentru nu se isca nemulţumiri, drepturile persoanelor cu handicap şi ale asistenţilor personali ai acestora sunt asigurate din veniturile proprii ale municipiului.
·        Potrivit unui al calcul al executivului, în lunile ianuarie, februarie şi martie circa 800.000 de euro se pierd tocmai prin faptul că Suceava nu primeşte noua de cotă de 60% din impozitul pe venit.
Bugetul de stat trebuie să fie aprobat cât mai repede, arăta primarul Ion Lungu, înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze să promulge Legea bugetului de stat pentru anul 2019, contestând-o la Curtea Constituţională. „Deja începem să avem probleme legate de funcţionare, la Primărie. Noi funcţionăm la o douăsprezecime din bugetul anului trecut, dar această douăsprezecime este ocupată lună de lună. Vin facturi, vin cheltuieli pe care nu aveam cum să le mai înregistrăm, cum să le plătim, iar lucrurile se complică. Aveam, totuşi, o singură şansă, aceea că pe capitole importante - mă refer la străzi, salubritate şi investiţiile primare pe care le-am început - licitaţiile au fost realizate de anul trecut şi putem, efectiv, să demarăm lucrările”, a reliefat şeful executivului municipal. Potrivit edilului-şef sucevean, deoarece în lipsa Legii bugetului de stat, demersurile pentru primirea cotelor de la „Centru” nu pot fi demarate, drepturile persoanelor cu handicap, cât şi ale asistenţilor personali ai acestora vor fi asigurate din bugetul municipiului. Aceasta în condiţiile în care nici modalităţile de alocare din 2018 nu mai pot fi aplicate. „Acum le plăteşte Primăria, din veniturile proprii. Este clar că schema de până acum, respectiv 90% de la bugetul de stat şi 10% din cel local, nu mai funcţionează. De altfel, noi am pus întotdeauna bani, inclusiv la medicina şcolară, împrumutând-o când nu au avut bani. Punem bani din bugetul nostru, uneori se mai întorc, iar alteori, nu. Însă, din punctul meu de vedere, nu vor fi întârzieri la plata drepturilor persoanelor cu handicap, pentru că noi îi vom asigura banii din bugetul local”, a explicat Lungu, făcând referire la anul 2018, când majorările salariale pentru cadrele din cabinetele medicale şcolare au fost suportate din vistieria sucveană.  Primarul Sucevei  a arătat că, după promulgare şi publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial, autorităţile locale sunt obligate să mai aştepte minimum 17 zile până la întrunirea deliberativului. Săptămâna trecută, şeful municipalităţii avansa, ca termen pentru dezbaterea proiectului  de buget în Consiliul Local, prima decadă a lunii martie. Însă, după atacarea Legii bugetului de stat de către preşedintele Klaus Iohannis, o decizie a Curţii Constituţionale ar putea veni, cel mai devreme, abia în două săptămâni. Însă, dacă nu se va întâmpla aşa, bugetul local sucevean ar putea fi aprobat în luna aprilie, pentru a intra în vigoare începând cu luna mai. „Chiar dacă, aparent, prin noua Lege a bugetului de stat, vom avea o creşterea la 60% a sumelor defalcate, în 2-3 luni de zile nu vom beneficia de această creştere, ci de cota de 41,75%, conform vechilor prevederi. Din ultimul calcul pe care l-am făcut, vreo 700.000-800.000 de euro se <topesc> prin faptul că, în lunile ianuarie, februarie şi martie, că nu va veni această diferenţă de cotă până la 60%. Deci, în concluzie, vom aduce bani de acasă”, declara Ion Lungu, primarul Sucevei.