28 februarie 2019

Parcelele gratuite pentru construirea de locuinţe nu sunt la mare căutare
·        În 145 de dosare, doar 29 de titulari s-au prezentat cu acte la zi, 73 nu au mai fost actualizate, iar 28 dintre cei interesaţi iniţial au dobândit proprietăţi între timp.
·         În 6 cazuri nu s-au îndeplinit condiţiile restrictive, altor 4 solicitanţi li s-au repartizat locuinţe ANL sau sociale, iar 5 potenţiali beneficiari au făcut cereri de renunţare.  
Consiliului Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă ordinară, cererile de atribuire de terenuri în baza Legii nr.15 din 2003 privind sprijinul acordat tinerilor în vederea construirii unei locuinţe personale. În ultimii ani, autorităţile municipale sucevene au pus la dispoziţia tinerilor în vârstă de până la 35 de ani 399 de parcele în suprafaţă de 300 de metri pătraţi, în reşedinţa de judeţ luând fiinţă, astfel, două noi cartiere, respectiv „Tinereţii” şi „Europa”. Întrucât unii dintre beneficiarii iniţiali s-au retras, atât în  zona Dealului Mănăstirii Teodoreni, cât şi din cea a Dealului Tătăraşi, disponibile au fost declarate 20 de parcele. Cele mai multe sunt cele neocupate de pe Dealul Tătăraşi, din preajma sediului Primăriei. Parcelele rămase libere au fost scoase la redistribuire, în condiţiile în care la serviciul specializat al executivului au fost luate în evidenţă 145 de cereri de atribuire. Specialiştii Primăriei au trimis adrese de reactualizare a dosarelor înregistrate în ultimul timp, însă, din total, doar 29 de titulari de cerere s-au prezentat cu acte la zi. Alte 73 de dosare nu au  mai fost actualizate, în 6 cazuri nu s-au îndeplinit condiţiile restrictive prevăzute prin reglementările în vigoare, altor 4 solicitanţi li s-au repartizat locuinţe ANL sau sociale, 5 potenţiali beneficiari au făcut cereri de renunţare, iar 28 dintre cei interesaţi iniţial au dobândit proprietăţi între timp. De precizat este faptul că beneficiază de loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare tinerii de maxim 35 de ani, care nu au avut sau nu deţin o locuinţă ori teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case. La data depunerii cererii, cei în cauză au trebuit să facă dovada existenţei unui cont bancar cu minim 5000 de euro sau a posibilităţii contractării unui credit de această mărime. Legea nr. 15 din 2003 stipulează că beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat să înceapă ridicarea acesteia în termen de 1 an de la data atribuirii suprafeţei şi să o realizeze cu respectarea reglementărilor referitoare la autorizarea executării construcţiilor. Primăriei îi revine obligaţia finanţării lucrărilor de amenajare a infrastructurii rutiere, introducerii utilităţilor de apă şi canalizare, precum şi a reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.