02 noiembrie 2018

Primăria verifică dacă asociaţiile de proprietari au făcut progrese în demersurile de reabilitare termică a blocurilor  
·        „Dacă nici de această dată nu vom promova acest proiect, nu văd când şi cum vom mai putea reabilita aceste blocuri”, atenţionează primarul Ion Lungu.
·        Convenite au fost etape de parcurs împreună, iar până pe 1 noiembrie trebuiau date hotărâri ale adunărilor generale privind intrarea în programul cu susţinere financiară guvernamentală de 60% din totalul investiţiei.   
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, intenţionează să-i  sensibilizeze pe locuitorii reşedinţei de judeţ în legătură cu şansa unică pe care o reprezintă reabilitarea termică, cu fonduri guvernamentale, a blocurilor în care stau. Edilul-şef a anunţat că pe masa de dezbateri a deliberativului local va ajunge un proiect de hotărâre privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, demersul survenind modificării Ordonanţei de Urgenţă nr.18 din 2009. Astfel, Guvernul a stabilit că bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari 10%. Oferta este una generoasă, dacă se ţine cont că, printr-un proiect finanţat de UE, în valoarea de minimum 100.000 de euro, cu mai multe blocuri în asociere, Primăria trebuia să asigure 15%, iar a proprietarii 25%.  „Vom intra în Consiliul Local cu proiectul de hotărâre privind reabilitarea blocurilor de locuinţe. Există inclusiv multe facilităţi prevăzute de lege acolo unde nu există posibilităţi financiare. Dacă veniturile sunt sub o numită limită, pe lângă cota de 30% din finanţare, Primăria, preia şi multe alte cazuri care, de multe ori nu se pot rezolva la nivelul asociaţiilor de proprietari, pe româneşte, unde oamenii nu au bani. Acolo unde nu sunt posibilităţi financiare, iar legea permite, aceste situaţii punctuale, pe bază de anchetă socială  vor fi preluate de Primărie”, a arătat ocupantul foliului administrativ din Areni. Şeful executivului sucevean evidenţiază că, pe lângă toate acestea, este nevoie şi de o implicare mai activă preşedinţilor şi administratorilor asociaţiilor de proprietari. Într-o întâlnire consumată la începutul toamnei, au fost convenite o serie de etape care urmează a fi parcurse împreună, iar Lungu vrea să vadă dacă există interes pentru materializarea proiectului.  „S-a terminat luna octombrie, de aceea sunt curios să văd câte asociaţii de proprietari au respectat graficul pe care l-am stabilit împreună.  Până pe 31 octombrie, trebuiau aprobate hotărârile adunărilor generale ale proprietarilor, iar dacă nici de această dată nu vom promova acest proiect, nu văd când şi cum vom mai putea reabilita aceste blocuri”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. La sfârşitul lunii august, la compartimentul specializat al Primăriei, se arătase interes pentru reabilitarea termică a 173 de blocuri cu circa 4.000 de proprietari.