07 noiembrie 2018

Nicio o firmă nu se arată interesată de reabilitarea cu bani europeni a sediului Primăriei din Suceava
·        Este a doua oară când licitaţia nu s-a bucurat de interes, cea dintâi rundă consumându-se în prima decadă a lunii octombrie.
·        Contractul de finanțare a fost semnat pe 31 iulie, la o valoare de 7,53 de milioane de lei, cu o participare locală de 150.000 de lei, durata de implementare fiind de 24 de luni.
Lucrările pentru creşterea eficienţei energetice asediului Primărie din Suceava nu pot fi făcute, cu toate că, încă de la finele lunii iulie, a fost semnat contractul pentru finanţarea europeană nerambursabilă. Aceasta deoarece la licitaţia ţinută la sfârşitul săptămânii trecute, nici o formă nu a venit cu ofertă.    „Ne aflăm într-o situaţie paradoxală. Am avut licitaţie la Primăria municipiului Suceava, una de 2 milioane de euro, pe un proiect european, dar nu s-a prezentat nimeni. Sigur, este o lucrarea mai complexă, de reabilitare energetică sediului Primăriei, însă nu s-a înregistrat vreo ofertă”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei. Pe lângă relativa complexitate a intervenţiilor, şeful municipalităţii crede că o cauză este şi aceea a penuriei forţei de muncă cu calificare, din domeniul construcţiilor. „În acest an, lucrările de investiţii din municipiul Suceava s-au desfăşurat foarte greu, din cauză că firmele din construcţii nu dispun de forţă de muncă”, a arătat Ion Lungu.    Este a doua oară când la licitaţia ţinută de Primăria Suceava nu s-a bucurat de interes, cea dintâi rundă consumându-se în prima decadă alunii octombrie.  Contractul de finanțare a Proiectului Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava” cu fonduri disponibile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon” a fost semnat în Suceava, pe 31 iulie.  Valoarea proiectului este de 7,53 de milioane de lei, cu o participare de 150.000 de lei a bugetului local sucevean, reprezentând 2% din total, durata de realizare fiind de 24 de luni. Printre principalele intervenţii care ar urma să se desfăşoare la clădirea administrativă din Areni se numără îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii; reabilitarea și modernizarea instalațiilor de preparare și transport a agentului termic; utilizarea resurselor regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum; montarea unei pompe de căldură; demontarea caloriferelor și înlocuirea cu ventilo-convectoare; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incadescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice.