22 noiembrie 2018


În Horodniceni,
Intervenţie la apariţia pestei rumegătoarelor mici într-o fermă cu 220 de oi
·        În acţiune au fost implicate Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Instituţia Prefectului şi Primăria comunei, conducerea DSVSA atenţionând că maladia, având o ”difuzibilitate deosebit de mare”, reprezentă un pericol deosebit pentru efectivele de caprine şi ovine.
·        Solicităm anunţarea imediată al oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul ovinelor şi caprinelor, măsura reprezentând un avantaj în controlul şi eradicarea pestei rumegătoarelor mici”, face apel dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei sucevene.
Proprietarul unei exploataţii din Horodniceni a anunţat medicul veterinar de liberă practică din comună că a achiziţionat din Bulgaria un lot de 10 capete de tineret ovin, la care, după două săptămâni de la data tranzacţiei, au început să apară semnele caracteristice pestei micilor rumegătoare. Este vorba despre febră, anorexie, apatie, zburlirea blănii, muco-purulenţă, ulceraţii ale mucoasei bucale şi congestia gingivală. La solicitarea cumpărătorului, medicul veterinar s-a prezentat la faţa locului, iar în urma examinării animalelor, a suspectat infectarea cu virusul pestei şi a anunţat urgent Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Acesta este scenariul unui un exerciţiu de simulare organizat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţului Suceava şi Primăria comunei Horodniceni pe tema intervenţiei la apariţia pestei micilor rumegătoare. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, acţiunea avut loc pe fondul evoluţiei bolii în Bulgaria, aceasta având o „difuzibilitate deosebit de mare” şi reprezentând un pericol deosebit pentru efectivele de caprine şi ovine din România.  „Pentru pregătirea entităţilor implicate în controlul bolilor, exerciţiul de simulare reprezintă modalitatea prin care măsurile din Manualul operaţional pentru pesta micilor rumegătoare sunt aplicate concret, în teren”, subliniază şeful DSVSA.
·        Animalele bolnave au asomate şi trimise la ecarisare, explotaţia fiind supusă dezinfectării.
Conform scenariului exerciţiului de simulare, la sediul Primăriei Horodniceni au fost prezentate datele referitoare la caracteristicile epidemiologice, simptomatologia şi diagnosticarea bolii, participanţii deplasându-se la o exploataţie de ovine cu 220 de capete. Personalul a purtat obligatoriu combinezon, mască, bonetă, mănuşi de unică folosinţă şi ciupici, iar accesul în respectivă fermă a fost posibil doar după instalarea dezinfectoarelor pietonale îmbibate în soluţie dezinfectantă. După inventarierea efectivului, s-a mişcarea ovinelor, produselor şi subproduselor de origine animală, cât şi ce a furajelor. Probele de sânge recoltate în „vacutainere” şi tampoanele cu secreţii oculare şi nazale, toate  numerotate, au fost expediate, în condiţii de biosecuritate, la IDSA Bucureşti. Prezenţa pestei rumegătoarelor mici a fost confirmată, animalele fiind ucise cu asomatorul şi decerebrate cu ansa flexibilă de decerebrare”. Uciderea animalelor a fost urmată de ecarisare prin metode alternative şi dezinfectarea, cu atomizorul, a suprafeţelor din exploataţie. Dezinfectate au fost inclusiv încălţămintea, iar echipamentele de protecţie au fost colectate şi distruse.
·        Virusul nu se transmite la om, însă impactul economic şi social la maladiei este unul major.
Dr. Dănuţ Corneanu reliefează că, în jurul focarului a fost delimitată o zonă de protecţie pe o rază de cel puţin 3 kilometri în jurul exploataţiei infectate, adică pe porţiuni din satele Mihăiesti, Horodniceni, Boteşti, Rotopăneşti, Brădăţel, precum şi în satul Dumbrava din comuna vecină Cornu Luncii. Instituită a fost şi zona de supraveghere de 10 km, în care este inclusă şi cea dintâi, în localităţile  Horodniceni, Cornu Luncii, Rădăşeni, Buneşti, Cumpărătura, Zahareşti, Moara, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti, Berchişeşti, Mălini, Baia şi Fălticeni.
 „Solicităm anunţarea imediată al oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul ovinelor şi caprinelor, măsura reprezentând un avantaj în controlul şi eradicarea pestei rumegătoarelor mici”, a precizat dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, a adăugând că, în cazul animalelor ucise pe motiv de pestă a rumegătoarelor mici, proprietarii vor fi despăgubiţi în conformitate cu HG nr. 1214  din 2009. Pesta rumegătoarelor mici afectează oile şi caprele, procentajul de mortalitate la cea dintâi specie fiind mai ridicat, de 75% până la 100%. În cazul ovinelor, boala se lasă cu lichidarea a circa jumătate din efectivul infectat cu virusul în cauză. Virusul nu se transmite la om, însă impactul economic şi social la maladiei este unul major. În exerciţiul de simulare au fost implicaţi membrii conducerii DSVSA,  medicii veterinari oficiali ai Serviciului „Control oficial al sănătăţii şi bunăstării animale”, medicii veterinari oficiali ai circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, reprezentantul Instituţiei Prefectului judeţului, viceprimarul comunei şi agenţii Postului de poliţie Horodniceni.