14 noiembrie 2018


Lovite grav de viituri,
Digurile reparate ale alimentării cu apă a Sucevei vor fi recepţionate săptămâna viitoare
·       Pentru intervenţiile de la Staţia de captare de la Berchişeşti, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-a disponibilizat o sumă de 1,72 de milioane de lei.
·       Aceasta asigură 90% din necesarul de apă a reşedinţei de judeţ, viitura afectând 25 de metri dintr-un dig şi încă 200 de metri dintr-un al doilea.
Intervenţiile ce au loc la digurile de apărare împotriva inundaţiilor a frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, amenajare de pe Moldova care asigură alimentarea municipiului Suceava, vor fi gata în cursul săptămânii viitoare. Cel puţin aşa s-a anunţat în şedinţa de ieri a comandamentului pentru monitorizarea investiţiilor de pe raza reşedinţei de judeţ, reprezentantul firmei executante arătând că lucrările sunt „pe ultima sută”. „Săptămâna viitoare, pe la sfârşit, vom anunţa finalizarea lucrărilor şi recepţionarea acestora”, a declarat responsabilul constructorului, care a confirmat că lucrul cu beton este gata, ultimele amenajări făcându-se la un dig, cât şi la taluzuri.                 
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care demersurile de proiectare, dar şi lucrările efective au demarat sub spectrul întârzierii şi ameninţării cu venirea sezonului rece şi a vremii nefavorabile. Lucrările au fost încredinţate în mod direct, pe motiv de situaţie de forţă majoră, susţinerea financiară provenind de la bugetul de stat. Astfel, pentru intervenţiile  de la Staţia de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului s-a prevăzut o alocare de 1,72 de milioane de lei. Înspre sfârşitul lunii august, primarul Ion Lungu atrăgea atenţia că, de regulă, de la jumătatea lunii octombrie în Suceava vine frigul, când cu betoane nu se mai poate lucra, banii nefolosiţi riscând a ajunge  de unde s-au dat. Reamintim că ploile cu caracter torenţial, în special cele din intervalul 20-30 iunie, au dus la creşterea debitului râului Moldova şi la formarea unei unde de viitură care a afectat construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor al frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti. Viitura a  făcut stricăciuni  importante la corpul digului din pământ înierbat, în zona puţurilor 33-34, pe lungime de aproximativ 25 de metri, precum şi la cel în zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri. Obiectivul este format din 75 de puţuri de captare aliniate pe 3 km de-a lungul malului stâng al râului Moldova, acestea asigurând 90% din necesarul de apă potabilă al municipiului Suceava.