08 noiembrie 2018


Aflată în stadiul de proiect,
Legea biomasei va salva centrala de termificare a Sucevei
·        Administratorul uneia dintre cele mai moderne centrale din ţară şi din sud-estul Europei trece prin momente financiare delicate, după ce, printr-un ordin din 2016, lemnul de foc a fost scos din categoria biomasei pentru care se eliberează certificate de origine.
·        S-ar reveni la prevederile anterioare şi cei de la Bioenergy nu vor mai fi atât de ineficienţi din punct de vedere economic, pentru că, pe gaze naturale, costurile sunt mult mai mari”, a declarat primarul Ion Lungu.
Problemele privind funcţionarea centralei în cogenerare de înaltă eficienţă care alimentează cu energie termică municipiul Suceava ar putea fi depăşite odată cu aprobarea Legii biomasei. Cel puţin aşa a fost asigurat primarul Ion Lungu, cu prilejul unei discuţii pe care a avut-o cu înalţi oficiali guvernamentali la reuniunea Forumului Naţional al Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării. Conform edilului-şef, în cadrul secţiunii pentru autorităţile administraţiei publice locale, s-a subliniat că Strategia are ca priorităţi eficienţa energetică şi energia recuperabilă, extinderea utilizării biomasei, cum sunt lemnul şi deşeurile, dar şi energia solară, energia geotermică, energia hidroelectrică şi energia eoliană. În prezent se lucrează la proiectul Legii, în concordanţă cu imperativele UE, România putând beneficia şi de faptul că, începând cu 1 ianuarie 2019, va deţine preşedinţia Forumului Naţional al Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării. „Am primit un răspuns care ne-a dat speranţă. Acesta ar însemna că s-ar petea reveni la prevederile anterioare şi cei de la Bioenergy nu vor mai fi atât de ineficienţi din punct de vedere economic, pentru că, pe gaze naturale, costurile sunt mult mai mari”, a declarat primarul Ion Lungu.  Reamintim că, în august 2016, a intrat în vigoare Ordinul nr.1.534, act normativ care a introdus restricţii la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse de regenerabile. Potrivit reglementării în cauză, lemnul de foc nu mai constituie biomasă pentru eliberarea certificatelor de origine, la acel moment măsura urmărind echilibrarea preţului pentru respectivul sortiment de lemn. Anterior, în baza Ordinului nr. 1.341/2012 lemnul de foc era inclus în categoria biomasei provenită din silvicultură şi industriile conexe, sporirea cererii din partea utilizatorilor determinând şi creşterea preţului lemnului destinat încălzirii populaţiei.
·        Pe lângă creditul contractat de Primărie, acţionarii s-au mobilizat, în curtea centralei crescând stocurile de biomasă.
Pe de altă parte, Lungu spune că, din informaţiile pe care le are, o veste bună este şi aceea că, în urma unei majorări de capital de circa 2 milioane de euro, din partea acţionarilor, în curtea Bioenergy au început să capete consistenţă şi stocurile de biomasă. „În aceste condiţii, costurile vor fi mai mici pentru perioada de iarnă”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. De adăugat este şi că Primăria municipiului Suceava va contracta un credit de trezorerie în valoare de 10 milioane de lei. Suma este destinată subvenţionării energiei termice livrate de Bioenergy în sezonul rece 2018-2019, convenţia în acest sens fiind semnată zilele trecute, de şeful executivului sucevean, la Ministerul Finanţelor Publice.  O ordonanţă a Guvernului face posibilă această facilitatea pentru localităţile cu sisteme centralizate de termoficare, primarul Ion Lungu considerând-o una avantajoasă, date fiind dobânda mică şi faptul că nu se mai organizează licitaţie pentru desemnarea unei unităţi bancare creditoare.