06 noiembrie 2018


Conform Topului QS University Rankings,  
USV este pe locul al 10-lea între universităţile din România
·        „Este o poziţie extrem de onorantă, mai ales dacă avem în vedere că doar 16 universităţi din România au intrat în acest Top, iar dintre toate acestea, USV are şi cea mai mică finanţare”, a declarat prof. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV.
·        „Este o performanţă excepţională, ţinând cont de contextul regional mai puţin favorabil şi de numărul de locuitori ai oraşului, potenţialul de dezvoltare al zonei, cât şi de finanţarea instituţională”, reliefează prof. dr. ing. Mihai Dimian, prorector cu cercetarea ştiinţifică
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava ocupă locul al 10-lea în Topul universităţilor din România, conform clasificării făcute de către una dintre cele mai prestigioase platforme de profil, respectiv QS University Rankings (ECCA 2019). USV a intrat, în 2017, în segmentul vizibil al Topului, adică zona 201-250, iar conform clasamentului dat publicităţii săptămâna trecută, pentru intervalul 2012-2016, supus evaluării în acest an, instituţia academică suceveană a înregistrat un progres considerabil şi a urcat peste 60 de poziţii în clasament. „Este o poziţie extrem de onorantă, mai ales dacă avem în vedere că doar 16 universităţi din România au intrat în acest Top, iar dintre toate acestea, USV are şi cea mai mică finanţare. În ţara noastră există 48 de universităţi de stat, 7 unităţi de stat militare şi aproximativ 20 de universităţi private, dintre toate doar 16 fiind luate în calcul în acest Top, care prezintă pentru Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală doar un top cu 300 de universităţi din regiune. La nivel regional poziţia universităţii noastre este 142, iar aceasta nu este o surpriză nici pentru membrii comunităţii academice sucevene şi nici pentru universităţile din România. În ultimii 3 ani, remarcăm o creştere exponenţială a numărului de articole publicate în jurnale şi reviste de prestigiu, dar mai ales al celui de citări, ceea ce înseamnă că rezultatele cercetării ştiinţifice desfăşurate în cadrul USV sunt apreciate şi folosite de comunitatea internaţională pentru realizare altor lucrări”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, care a menţionat că această poziţie întăreşte şi locul Universităţii „Ştefan cel Mare” în celelalte clasamente internaţionale, „întărind preocuparea pentru creşterea nivelului de internaţionalizare, datorându-se şi unui management orientat înspre creşterea prestigiului cercetării româneşti şi sucevene”.    
 Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni şi domeniu de studiu, are la bază 10 indicatori, respectiv prestigiul academic internaţional; reputaţia în rândul angajatorilor; numărul de publicaţii raportat la numărul de cadre didactice; implicarea în reţele internaţionale de cercetare; raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi; numărul de citări raportat la numărul de publicaţii; ponderea cadrelor didactice care deţin titlul de doctor; impactul instituţiei în mediul online; ponderea cadrelor didactice din străinătate şi ponderea studenţilor străini. „În faţa noastră sunt universităţi din cele patru centre universitare mari Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, însă nu toate care se află în aceste oraşe, în urma USV venind cele din Galaţi, Braşov, Sibiu, Craiova, Constanţa, Oradea, iar altele nu sunt prezente în acest Top. Din acest punct de vedere, cred că este o performanţă excepţională, ţinând cont de contextul regional mai puţin favorabil şi de numărul de locuitori ai oraşului, de potenţialul de dezvoltare al zonei, cât şi de finanţarea instituţională”, a reliefat prof. dr. ing. Mihai Dimian, prorector cu cercetarea ştiinţifică, adăugând că USV a beneficiat de un buget aflat pe locul 24 ca ordin de mărime între cele 49 de universităţi de stat din RomânA. Astfel, în perioada analizată, respectiv 2012-2016, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a avut parte de cea mai mică finanţare instituţională dintre cele 16 universităţi româneşti prezente în Topul 250 EECA 2019, reprezentând o treime din media finanţărilor primite de celelalte 15 instituţii prezente în clasament. Această situaţie este apreciată ca reflectând „eficienţa utilizării fondurilor publice de către USV” justificând, totodată, „investiţii publice mai mari în această Universitate”. De precizat este faptul că în clasamentul SCImago Institutional Ranking, USV ocupă poziţia 98 pentru Estul Europei şi poziţia a 13-a în rândul universităţilor din România. Potrivit uniRank University Ranking, USV este pe locul 14 din 80 de universităţi româneşti prezente în top, în timp ce Webometrics Ranking of World Universities o plasează pe poziţia a 11-a între cele 103 universităţi şi instituţii de învăţământ superior din România şi pe locul 748 între instituţiile de profil din Europa.