01 noiembrie 2018

Faţă în faţă,
Primarul Lungu îi cere prim-ministrului Dăncilă 7 milioane de euro, sumă pe care Suceava a pierdut-o din impozitul pe venit   
·       „S-a luat o importantă sursă de venit, iar în joc sunt investiţiile, la care s-au acumulat restanţe”, evidenţiază edilu-şef sucevean.
·       Ion Lungu va susţine creşterea cotei repartizate din impozitul pe venit pentru primării de la 43,71% la minim 66%, respectiv un buget de 1.150 de lei pe locuitor, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ.
 Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, va avea, la începutul săptămânii viitoare, o întrevedere cu premierul Viorica Vasilica Dăncilă. Principalul subiect de discuţie este cel privind depunerea proiectelor şi accesarea finanţărilor europene nerambursabile aferente exerciţiului financiar 2014-2020. Pe lângă acest important aspect, abordată va fi şi problema ridicată de mai mulţi primari, în cadrul şedinţei Asociaţiilor Municipiilor din România (AMR), cea a cotelor defalcate din impozitul pe venit. Este vorba despre consecinţele diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care a făcut ca, din sursa amintită, în vistieria publică a municipiului Suceava să intre cu 7 milioane de euro mai puţin faţă de anul 2017. „În acest an am pierdut şi încă pierdem mulţi bani din impozitul pe venit. Acum, sigur s-a mai dat ceva la rectificarea bugetară, pentru echilibrarea bugetelor locale, dar banii încă nu sunt sosiţi. Astfel, dacă merg lucrurile la fel, până la sfârşitul anului vom pierde doar 5 milioane de euro. Sunt, însă, primării din ţară care pierd mai mult”, reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Primarul Lungu precizează că, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Dăncilă, va susţine creşterea cotei repartizate din impozitul pe venit pentru primării de la 43,71% la minim 66%, respectiv un buget minim de 1.150 de lei pe locuitor, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ. „Toţi prim-miniştrii ne-au promis că nu vom pierde niciun leu, dar iată că se pierd bani, faţă de anul 2017. În timpul discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul de Finanţe, l-am rugat ca la rectificare să ţină cont de acest lucru, pentru că, la nivelul întregii ţării s-a luat o importantă sursă de venit, iar joc sunt investiţiile, la care s-au acumulat restanţe”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Potrivit celei mai recente rectificări a bugetului de stat, cea din septembrie, Suceava beneficiază de 5,24 milioane de lei, peste 1 milion de euro, apreciindu-se că, în actualele condiţii, în acest an  municipiul capitală de judeţ va fi lăsat fără 5 milioane de lei, în comparaţie cu alocările din 2017.