22 noiembrie 2018

Pe motiv de lipsă de implicare,
Tensiuni pe marginea reabilitării termice a blocurilor din Suceava
·        „Nu vreau să intru într-un război cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari”, a spus primarul Ion Lungu, susţinând că  aceştia dau dovadă de „comoditate” în demersurile pentru accesarea banilor guvernamentali.    
·        Aceasta este ultima şansă de a „pregăti blocurile pentru încă o generaţie”, mai ales că asociaţiilor le revine 10% din finanţare, pentru familiile cu probleme acordându-se susţinere suplimentară.  
Prea puţine asociaţii de proprietari din municipiul Suceava au aprobat hotărâri ale adunării generale şi au semnat contracte  de comodat pentru a atrage finanţare din programul naţional de creşterea a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Cel a puţin aşa a anunţat ieri, primarul Ion Lungu, care s-a arătat dezamăgit de lipsa de solicitudine a preşedinţilor îşi administratorilor  structurile în cauză. „Din păcate, apelul meu pentru a reabilita cât mai multe apartamente din fonduri guvernamentale se pare că nu are succes prea mare.  Din 126 de asociaţii, 79 au răspuns direct că nu sunt interesate, că respectivii cetăţeni nu sunt de acord sau că blocurile sunt deja reabilitate”, a arătat şeful municipalităţii. Celor care s-au arătat oarecum dispuse să intre în program, Primăria a trimis 45 de contracte de comodat, dintre care la compartimentele specializate ale executivului s-au întors doar 21, diferenţa urmând încă a se pronunţa. Astfel, la această dată, ar îndeplini condiţiile iniţiale un total de 2.884 de apartamente.  Primarul Lungu crede că diriguitorii asociaţiilor nu se implică suficient de mult, neconvocând adunările extraordinare, prin care urma să se obţină aderenţa membrilor la această iniţiativă.  Pe de altă parte, există cetăţeni care vin la Primărie, în audienţă, cerând sprijin financiar pentru reabilitarea termică. „Nu vreau să intru într-un război cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, deşi am o mare <lejeritate> din această perspectivă, pentru că nu lucrez electoral. Dar părerea mea este că, şi din  punctul dumnealor de vedere, este o comoditate”, relevă Lungu, menţionând că, în prima decadă a lunii decembrie, va invita pe şefii asociaţiilor de proprietari la o nouă dezbatere pe această temă. Edilul-şef recunoaşte că încă nu se poate avansa cam cât va trebui să scoată din buzunar un proprietar de apartament, suma putând fi cunoscută numai după întocmirea proiectării aferente. Însă, Ion Lungu ţine să menţioneze, că în cazul în care o hotărâre supusă dezbaterii plenului Consiliului Local va trece, cota cea mai mare va reveni Primăriei, iar familiile cu probleme sociale vor avea parte de ajutor bănesc suplimentar din bugetul local, mergând chiar până la preluarea totală a cotei acestora. Guvernul a stabilit că bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari 10%. Aceasta în comparaţie cu un proiect finanţat de UE, în valoarea de minimum 100.000 de euro, cu mai multe blocuri în asociere, în cazul căruia Primăria trebuia să vină cu 15% din valoarea investiţiei, iar a proprietarii 25%. „Eu zic că este ultima şansă de a reabilita aceste clădiri, să le putem consolida şi să le mai pregătim încă pentru o generaţie. Ştiu că-i greu de bani, dar părerea mea este că partea de 10%, care revine asociaţiilor de proprietari, nu este o sumă enormă”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.