26 noiembrie 2018

Susţinute din bugetul local,
Premiile pentru performanţă la olimpiadele internaţionale şcolare stârnesc discordie 
·        Profesorii pregătitori ar fi vrut să fie şi ei recompensaţi, în cazul elevilor premiul întâi fiind de 10.000 de lei, iar  următoarele două poziţii sunt răsplătite cu 7.500 de lei, respectiv de 5.000 de lei.
·        „Deschidem o cutie a Pandorei, pentru că (...) nu doar un profesor se ocupă de pregătirea fiecărui elev, ci mai mulţi”, a precizat primarul Ion Lungu, menţionând că acele cadre didactice au parte de recompense specifice sistemului de învăţământ. 
Autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Suceava au în pregătire două regulamente pentru recompensarea elevilor din învăţământul local preuniversitar de stat. Două proiecte de hotărâre în acest sens vor ajunge pe masa Consiliului Local, premiaţi urmând a fi tinerii cu rezultate la olimpiadele internaţionale din învăţământ, cât şi la concursurile naţionale şcolare şi sportive.  „Într-o primă fază vom intra cu un regulament pentru premierea elevilor care au obţinut rezultate la olimpiadele internaţionale. Mai lucrăm la un regulament care prevede modalitatea de premiere a celor de la nivel naţional, în domeniile şcolar şi sportiv. Însă, pentru început discutăm despre olimpiadele şcolare internaţionale din domeniul învăţământului”, face cunoscut Ion Lungu, primarul Sucevei. Astfel pentru cea dintâi categorie, a olimpiadele internaţionale, premiul pentru ocuparea locului întâi este de 10.000 de lei, pentru locul al doilea, de 7.500 de lei, iar elevii care vor ocupa al treilea loc vor primi 5.000 de lei. David Turturean  a luat deja, prin hotărâre a deliberativului local, un premiu de 10.000 de lei pentru medalia de aur la Olimpiada internaţională de astronomie din Sri Lanka. Elevul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava urmează a mai beneficia de încă unul de 75.000 de lei, alături de coechipierul său Paul Rebenciuc, pentru medalie de argint la Olimpiada de astronomie şi astrofizică din China.  Lungu a recunoscut că au existat demersuri şi pe tema recompensării cadrelor didactice care îi pregătesc pe elevii competitivi la disciplinele respective şi care, evident, au un rol important în câştigarea probelor de concurs. Însă, din discuţiile de la Inspectoratul Şcolar, s-ar fi spus că respectivii profesori beneficiază de stimulente specifice sistemului de învăţământ. Pe deasupra, un elev cu performanţe superioare nu ar avea doar un „trainer”, ci doi sau chiar mai mulţi, ceea ce presupune impedimente de ordin financiar în ceea ce priveşte bugetul local. „Intrăm într-o cutie a Pandorei, pentru că nu este numai un profesor, ci mai mulţi. Într-o discuţie avută la Inspectoratul Şcolar, am înţeles că profesorii au unele beneficii la gradele profesionale, precum şi alte facilităţi. Dar, dacă deschidem această cutie a Pandorei, nu doar un profesor se ocupă de pregătirea fiecărui elev, de aceea ne-am limitat să premiem doar elevii”, a explicat Ion Lpngu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni.