09 noiembrie 2018


Începând în 2008,
Consiliul Judeţean Suceava a refuzat să mai aprobe planul pentru soluţionarea problemelor de mediu 
·       Refuzul este justificat prin aceea că respectivul plan include acţiuni ale unor instituţii care nu sunt în subordinea CJ, iar executivul judeţean „nu îşi poate asuma” realizarea acestora sau „finanţarea unor proiecte” care nu îi aparţin.
·       Planul vizează, în general, diminuarea poluării, utilizarea eficientă a resurselor naturale, dezvoltarea educaţiei ecologice şi promovarea activităţilor cu impact minim asupra mediului.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava supune dezbaterii publice Planul Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Suceava pentru perioada 2018-2022. Vasile Oşean, director executiv al APM, informează că documentaţia este la cea de a treia revizuire PLAM fiind întocmit, pentru prima dată, în 2004, când a fost aprobat prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava, cele două revizuiri intervenind în anii 2008 şi 2014. Potrivit şefului APM Suceava, ediţiile din 2008 şi 2014 ale Planul Local de Acţiune pentru Mediu nu au mai fost aprobate în deliberativul judeţean, deoarece s-a considerat că acesta cuprinde acţiuni ale unor entităţi şi instituţii care nu sunt în subordinea CJ,  iar executivul judeţean „nu îşi poate asuma realizarea unor acţiuni sau finanţarea unor proiecte”, mai ales că „legislaţia actuală nu reglementează clar activitatea de asumare de către consiliile judeţene a acestor planuri”. În aceste condiţii, Vasile Oşean face cunoscut Planul Local de Acţiune pentru Mediu reprezintă un instrument de implementare a politicilor de mediu la nivel judeţean pe termen scurt, mediu şi lung, necesar soluţionării problemelor de mediu, prin abordarea principiilor dezvoltării durabile şi în deplină concordanţă cu planurile, strategiile şi alte documente legislative specifice, existente la nivel local, regional şi naţional. PLAM vizează, în general, diminuarea poluării, utilizarea eficientă a resurselor naturale regenerabile şi neregenerabile, dezvoltarea educaţiei ecologice şi promovarea activităţilor social-economice cu impact minim asupra mediului natural. Procesul de planificare de mediu cuprinde patru etape, respectiv organizarea; realizarea profilului de mediu; întocmirea programului de acţiune şi, în cele din urmă, cea de monitorizare, analiză şi evaluare a rezultatelor. Ulterior este prevăzută actualizarea sau revizuirea, etapele reluându-se. Varianta iniţială a Planului Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Suceava se află pe site-ul APM http://apmsv.anpm.ro, la secţiunea „Dezvoltare durabilă-Planificare de mediu”.