18 noiembrie 2018

Zilieri plătiţi sub nivelul stabilit prin lege 
·        În urma unei campanii de verificări, inspectorii de muncă suceveni au descoperit că acestora li s-a acordat o renumeraţie brută orară mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară.
·        La jumătatea anului, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo” existau 735 de registre de zilieri active, cumulând 29.597 de poziții.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a organizat şi desfăşurat o campanie  de controale privind respectarea a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri, cât şi a reglementărilor referitoare la prevenirea şi combaterea exploatării copiilor şi tinerilor prin muncă. La acţiune au participat inspectorii de muncă din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă”, aceştia controlând 28 de beneficiari. Verificaţi au fost şi 157 de zilieri ai firmelor beneficiare, iar potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, în urma controalelor efectuate s-au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale. La cei în cauză s-au depistat deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, acestea constând în zilieri neînregistrați  în registru special, dar şi în acordarea renumeraţiei brute orare mai mice decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară. Tot în cadrul campaniei s-a descoperit că nu a fost înaintat, până cel târziu pe data de 5 a fiecărei luni, către Inspectoratul de Muncă Suceava, un extras al registrului de evidenţă a zilierilor, lucrătorilor nu li se acorda repausul săptămânal de 48 de ore consecutive şi că nu s-a iniţiat negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. La 30 iunie 2018, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo” existau 735 de registre de zilieri active, cumulând 29.597 de poziții. Scopul acţiunii de controale a constat în identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru nerespectarea de către aceştia a prevederilor Legii nr. 52/2011, precum şi în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din încălcarea normelor specifice. Totodată, s-a urmărit creşterea gradului de conştientizare al beneficiarilor şi a zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional, în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale  în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit legislației în vigoare, domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, precum şi activităţi de întreţinere şi curăţenie.