09 noiembrie 2018


În primele 3 trimestre ale anului,
Creştere îngrijorătoare a deceselor legate de locul de muncă
·       Cercetări s-au făcut în 170 de evenimente,  în accidente de muncă murind 10 angajaţi, comparativ 3 salariaţi în cele 9 luni ale anului anterior.
·       Înregistrate au fost şi 7 decese patologice, cele mai multe dintre evenimentele comunicate având loc în silvicultură, exploatări forestiere şi fabricarea produselor din lemn.    
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a înregistrat, în primele trei trimestre ale anului 2018, nu mai puţin de 170 de comunicări privind evenimente petrecute la locurile de muncă sau în legătură cu acestea. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful ITM, 10 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă, la acestea adăugându-se şi „7 morţi patologice”. Conform inspectorului şef sucevean, sectoarele economiei naţionale în care s-au înregistrat cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt silvicultura şi alte activităţi forestiere; fabricarea produselor din lemn;  construcţiile şi transporturile rutiere. De menţionat este faptul că, în aceeaşi perioadă a anului 2017, lucrătorii specializaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au cercetat numai 43 de evenimente nedorite, 40 dintre acestea soldându-se cu incapacitate temporară de muncă, în timp ce 3 accidente au fost mortale. Inspectorului şef Romeo Butnariu spune că, în intervalul 1 inaurie-30 septembrie 2017, cele mai multe persoane accidentate în muncă au fost luate în evidenţă şi cercetate în sectoare precum fabricarea hârtiei şi cartonului; fabricarea îngheţatei; tăierea şi rindeluirea lemnului; captarea, tratarea şi distribuirea apei; construcţiile; comerţul; transporturile şi depozitarea; restaurantele, precum şi sănătatea şi asistenţa socială. Pe de altă parte, de remarcat este faptul că,  în cele dintâi trei trimestre ale acestui an, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, lucrătorii specializaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au organizat şi desfăşurat 771 de acţiuni de control, pe durata acestora dispunându-se 73 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. Inspectorii de muncă au dat şi 633 de amenzi, valoarea acestora însumând 68.000 de lei.