28 noiembrie 2018

În acest an,
Elevii suceveni vor primi corn şi lapte doar 5 zile, înainte de vacanţă 
·        Regulile privind procedurilor de achiziţie publică au fost modificate, iar normele aplicare au apărut cu întârziere, spune Gheorghe Flutur, preşedintele CJ.
·        Pe de altă parte, ANRMAP a respins „fără motiv”, de două ori la rând, documentaţia de la Suceava, susţine Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului.
Aplicarea Programului guvernamental „Cornu şi laptele” este în mare întârziere în judeţul Suceava, existând premisele ca  acesta să fie pe deplin funcţional din 20 ianuarie 2019. Cel puţin aşa a arătat preşedintele Gheorghe Flutur, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, care crede că, în conformitate cu un „calendar” actualizat, produsele cu pricina ar putea ajunge în şcoli mai repede. „Din fericire cred că vom da chiar din  anul acesta. Au fost nişte proceduri pe care a trebuit obligatoriu să le urmăm, precum şi anumite modificări la care să dăm răspunsuri”, a  precizat şeful CJ. 
La rându-i, Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului Suceava, subliniază că de vină sunt modificările legislaţiei privind achiziţiile publice, însă, o dată cu introducerea contractelor multianuale, aceste întârzieri nu se vor mai repete.
 „Procedurile sunt în curs finalizare, acest lucru este finanţat de bugetul Consiliului Judeţean, şi sperăm că, în ultimele 5 zile acestui an vor fi acordate, provizoriu, aceste produse în şcoli, urmând a intra apoi în plin din anul bugetar viitor. În acest moment suntem în situaţia că avem un contract multianual, fiind prima dată la Consiliul Judeţean, şi vrem să rezolvăm aceste sincope de termene de impuse de legislaţia în materie de achiziţii publice. Nu cred că ne vom mai confrunta cu această problemă de întârziere, în anii viitori”, explică administratorul judeţului. Gheorghe Flutur reliefează că legislaţia specifică a fost modificată în luna aprilie, normele de aplicare au apărut cu întârziere, schimbând regulile procedurilor de achiziţie publică. Potrivit şefului executivului judeţean, situaţii de acest gen sunt întâlnite în mai multe judeţe ale ţării, însă „unele şi-au asumat şi au dat din alte surse, dar nu se ştie cât de legal este”. De altfel, Irina Vasilciuc susţine că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a respins „fără motiv”, de două ori la rând, documentaţia de la Suceava.