01 noiembrie 2018

În pregătirea bugetului pe 2019,
Zece proiecte votate on line vor primi finanţare de câte 100.000 de euro de la Primăria Suceava
·       „Anul trecut am încercat să mergem în cartiere, să avem discuţii cu oamenii, dar, din păcate, acestea nu au fost eficiente, fiind deturnate politic”, spune primarul Ion Lungu.
·       Câştigătorii vor fi cunoscuţi pe 15 ianuarie, proiectele referindu-se la străzi, spaţii verzi, locuri de joacă, circulaţie, mobilier urban, iluminat public, sănătate, cultură, infrastructură socială, sport, educaţie şi „digitalizare”.
Primăria Suceava a găsit o soluţie inedită de pregătire şi întocmire „participativă” a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2019. Ion Lungu, şeful executivului sucevean, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că începând cu 15 noiembrie va fi funcţională o platformă digitală pe care, până pe 15 decembrie, locuitorii reşedinţei de judeţ vor putea face propuneri de proiecte care vor fi prinse înspre finanţare în bugetul anului următor. Astfel, la bătaie este scoasă o sumă de 1 milioane de euro, 10 proiecte, selectate în baza unor criterii care urmează a fi stabilite, beneficiind, fiecare, de câte o alocare de 100.000 de euro. Fezabilitatea proiectelor va fi analizată de către o comisie de specialişti din cadrul Primăriei, iar după Sărbătorile de iarnă, fiecare dintre proiectele trecute acest filtru va fi supus votului electronic, pe platforma respectivă. Astfel, de finanţare se vor bucura primele cele mai votate 10 proiecte, acestea putând proveni din 10 domenii, precum infrastructura stradală; amenajarea de spaţii verzi; amenajarea de locuri de joacă pentru copii; mobilitate şi siguranţa circulaţiei; montarea de mobilier urban; iluminat public; infrastructura de sănătate; infrastructura culturală, infrastructura socială; infrastructura sportivă; infrastructura educaţională şi propuneri de „digitalizare”. Câştigătorii vor fi cunoscuţi pe 15 ianuarie. În 2018, în vederea conturării proiectului de buget, primarul Ion Lungu a organizat dezbateri pe cartiere cu membrii asociaţilor de proprietari. La acestea au fost invitaţi să participe şi membrii deliberativului municipal, însă, potrivit edilului-şef, opoziţia le-a exploatat în scop politic.  Participanţii din cele 7 cvartale ale urbei reşedinţei au făcut câte o propunere de lucrări care urma a fi finanţată dintr-un fond de 3,5 milioane de lei, rezervat în mod special, fiecărui proiect alocându-i-se echivalentul a aproximativ 100.000 de euro.  „Anul trecut am încercat să mergem în cartiere, să avem discuţii cu oamenii, dar, din păcate, acestea nu au fost eficiente, fiind deturnate politic”, spune primul gospodar al oraşului, menţionând că, în loc să dea ei înşişi dare de seamă în faţa cetăţenilor, în calitatea lor de aleşi locali, consilierii PSD mergeau al întâlniri şi îl criticau pe primar”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Din cele 7 proiecte finanţate din bugetul pe 2018, finalizat a fost cel de reabilitare parcului de lângă Catedrala „Naşterea Domnului”, celelalte 6 aflându-se în diferite faze de realizare, inclusiv de studiu de fezabilitate sau de întocmire de proiect de execuţie.