25 octombrie 2016

În ultimii 5 ani,
Peste 16,5% din totalul firmelor private şi-au redus activitatea
·        Unul din 3 întreprinzători consideră evoluţia  mediului economic drept una „stânjenitoare”.
Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a prezentat, în Suceava, Carta albă a IMM, care reprezintă un barometru al mediului de afaceri, cercetare desfăşurată în fiecare an pe 1.000 de întreprinzători, dintre care 25% din Regiunea de Dezvoltare Nord Est.  Citând, Florin Jianu a arătat, într-o conferinţă  de presă,   Se constată că numărul de firme din judeţul Suceava înscrise în acest an la Oficiul Registrului Comerţului este 10% mai mic în comparaţie cu anul 2015. Astfel, dacă anul trecut s-au înregistrat 1.756 de agenţi economici,  în acest an înfiinţate au fost doar 1.579 de firme.
Potrivit şefului CNIPMMR, în ultimii 5 ani peste, în Regiunea de Dezvoltare Nord Est şi-au redus activitatea peste 16,5% din totalul IMM, 65% funcţionează la aceeaşi parametri şi doar 19% şi-au intensificat activitatea. Pe de altă parte, unul din 3 întreprinzători consideră evoluţia  mediului de afaceri ca fiind una „stânjenitoare”, 12% cred că evoluţia este  favorabilă, iar aproape 60% calificând-o drept „neutră”. În ceea ce priveşte evoluţia economică în 2017, se remarcă o creştere până la 15 procente a celor care cred în îmbunătăţirea mediului de afaceri, 56% au o părere neutră, iar 28,79% o văd ca „stânjenitoare”. 

Aproape jumătate dintre firme au apreciat că, în 2015 au avut performanţe asemănătore celor din 2016, mai bune-42% şi mult mai bune doar 1,52%, restul declarând  rezultate mai slabe sau puţin mai slabe. În ceea ce priveşte principalele oportunităţile din anul 2016, acestea sunt legate, conform Carte albe a IMM, de creşterea cererii pe piaţa internă, penetrarea pe noi pieţe şi asimilarea de noi produse.