18 octombrie 2016

În judeţul Suceava:
Peste 240.000 de hectare de terenuri puternic sau moderat acide 
·      Chiar şi în aceste condiţii, în ultimii 5 ani, OSPA Suceava nu a primit nici o solicitare de studii pentru amendarea terenurilor.
·      Fenomenele de acidificare pot fi combătute prin administrarea de amendamente calcaroase, însă aceasta lipseşte cu desăvârşire. 
Solurile acide deţin o pondere importantă în suprafaţa  judeţului Suceava. Aşa reiese din Raportul privind starea mediului pe anul 2015 al Agenţiei pentru Protecţia mediului, conform căruia predominantă este aciditatea moderată, care este prezentă pe 163.468 de hectare, precum şi cea puternică, pe 77.526 de hectare, afectat fiind, un total de 240.994 de hectare. Din acest punct de vedere, se remarcă zona montană, cu teritorii care au peste 80-90% din suprafaţă afectată de aciditate, în această  categorie fiind incluse Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Breaza, Brodina, Broşteni, Cîrlibaba, Dorna Arini, Frumosu, Izvoarele Sucevei, Iacobeni, Moldoviţa, Ostra, Panaci şi Pojorîta. La cele enumerate se adaugă şi unele localităţi din zonele piemontane, cum ar fi Solca, Baia, Horodnic, Ciprian Porumbescu, Vicovu de Jos şi Valea Moldovei, dar şi altele şi altele din zona de podiş, cum ar fi Preuteşti şi Rădăşeni. Conform raportului citat, fenomenele de acidificare pot fi combătute prin administrarea de amendamente calcaroase, deficitul de fosfor fiind parţial ameliorat prin administrarea de amendamente calcaroase. „În ceea ce priveşte ponderea suprafeţelor acide şi slab sau foarte slab aprovizionate în fosfor, de aproximativ 70% pe total judeţ, aceasta se explică prin prezenţa unor soluri acide în zona de munte, dar şi prin absenţa răspândirii de amendamente calcaroase pe toate terenurile care se pretează. În acest sens trebuie menţionat faptul că în ultimii 5 ani, OSPA Suceava nu a avut nici o solicitare de studii pentru amendarea terenurilor”, se reliefează în Raportul privind starea mediului pe anul 2015. Pe de altă parte sursa citată evidenţiază că, în teritoriile acoperite cu păşuni se impune îndepărtarea speciilor de plante care provoacă aciditate, precum şi măsuri de îndepărtare a excesului de umiditate, „dat fiind că în zona de podiş şi piemont a judeţului Suceava fenomenele de acidificare şi de sărăcire în elemente nutritive merg mână în mână cu procesele de stagnare a apei”.