05 octombrie 2016

Nicio o îmbunătăţire în sistemul sucevean de Îmbunătăţiri funciare    
·        În 5 ani nu s-a înregistrat niciun un progres în ceea ce priveşte irigaţiile, combaterea eroziunii solului sau desecările. 
·        Începând cu 1991, s-au făcut puneri în posesie chiar şi în incintele amenajărilor funciare, beneficiarii considerând că legea „le conferă orice drept”.
·        Din sistem, sustrase de-a valma au fost dalele de pe taluzuri, tuburile podeţelor, dar şi cele ale drenurilor colectoare.

În ultimii 5 ani, judeţul Suceava nu a făcut niciun progres pe linia dezvoltării suprafeţelor cu îmbunătăţiri funciare. Astfel, la finele anului trecut, pentru irigaţii erau amenajate 3.791 de hectare, suprafaţă egală cu cea din 2011, aşa cum relevă Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2015. Conform informării date recent publicităţii, evoluţie nu   s-a înregistrat nici în cazul suprafeţelor amenajate cu lucrări de desecare-drenaj şi suprafeţelor cu lucrări de combatere a eroziunii solului, acestea staţionând, de asemenea, la nivelurile din 2011, cel de 44.904 de hectare, respectiv de 85.189 de hectare. Raportul APM evidenţiază că actuala stare a sistemului de îmbunătăţiri funciare are la origini anul 1991, când, odată cu aplicarea Legii nr. 18 privind constituirea şi reconstituirea dreptului de proprietate, în judeţul Suceava s-au făcut puneri în posesie chiar şi cu suprafeţele de teren din incintele amenajărilor de îmbunătăţiri funciare, beneficiarii considerând că actul normativ amintit „le conferă orice drept, şi asupra lucrărilor de desecare-drenaj”. „Imediat după anul 1991 au avut loc o serie de descompletări a reţelei de desecare-drenaj, prin sustragerea dalelor de la consolidările taluzurilor, din preajma podeţelor, de la racordarea biefurilor, confluenţa canalelor şi de la secţiunile de control şi măsurare a debitelor. De asemenea, au fost sustrase tuburile de beton ale unor podeţe şi cămine de vizită, precum şi  tuburile de capăt ale unor drenuri colectoare”, se precizează în Raportul privind starea mediului în judeţul Suceava în anul 2015, care citează datele Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Unitatea de Administrare Suceava. Pe de altă parte, Raportul privind starea  economică şi socială a judeţului Suceava în anul 2015, reliefa că, pe durata anului precedent, Filiala Suceava a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) s-a văzut în imposibilitatea de a efectua mai multe lucrări de desecare şi combatere a efectelor inundaţiilor. Cu toate că s-a făcut o serie întreagă de propuneri pentru lucrări de exploatare, întreţinere şi reparaţii în amenajările din judeţ, „Unitatea de Administrare Suceava nu a primit fonduri pentru remedierea deficienţelor constatate”.