20 octombrie 2016

Peste 3.800 de mijloace de iluminat LED, montate în Suceava, cu finanţare elveţiană   
·        Acestea vor aduce importante economii la bugetul local, facturile pentru energie şi consumabile urmând a fi mult mai mici.
·        Suceava este primul dintre cele 4 oraşe declarate câştigătoare pentru a primi finanţare prin Programul Elvetiano-Român, luînd-o înaintea municipiilor Arad, Braşov şi Cluj-Napoca.  
Primăria municipiului Suceava a demarat Proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, investiţie cu finanţare elveţiană nerambursabilă. Noile mijloace de iluminat au fost deja montate pe străzile „Petrăriei” şi „Spicului” din Burdujeni-sat, precum şi pe „Ioan Luca Caragiale” şi „Cîmpului” din cartierul „Iţcani”.  Primarul Ion Lungu spune că noul sistem permite economii importante la facturile pentru consumul de energie, la care se adaugă cele care decurg din fiabilitatea sistemului, unul garantat pentru o funcţionare chiar şi de 10 ani, fără înlocuire. „Am făcut comandă de lămpi, acestea au fost aduse şi au început deja să fie montate. S-a debutat cu cartierele Burdujeni şi Iţcani, în aşa fel încât, până la sfârşitul anului, să nu fie afectată zona centrală, pentru că vine perioada sărbătorilor şi nu vrem să aglomerăm oraşul”, a spus şeful municipalităţii sucevene, reliefând că acesta este primul dintr-o serie de 3 proiecte cu finanţare din fonduri elveţiene, la a cărui implementare Primăria a trecut.  Câştigătorul licitaţiei este asocierea de firme Flash Lighting Services & Loial Impex Suceava. Durata de realizare a Proiectului „Management modern şi eficient al iluminatului public” este de 14 luni, obiectivul acestuia constând în modernizarea sistemului iluminatului public din întreg oraşul, exceptând pe cel de pe artera principală, care fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, cu finanţarea europeană. În cadrul noului proiect se vor executa lucrări de demontare a celor 3.843 de corpuri de iluminat; înlocuirea şi montarea a 3.741 de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat; înlocuirea cablurilor; achiziţionarea şi montarea sistemului de telegestiune. Valoarea estimată a contractului  a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este de 13,19 de milioane de  lei fără TVA, economiile rezultate în urma procedurii de achiziţie publică urmând a lua calea unor activităţi suplimentare din cadrul proiectului. Este vorba despre montare de aparate de iluminat tip LED în cartierele nou-construite, la Patinoarul artificial în aer liber de pe strada „Universităţii”, precum şi amplasarea de panouri fotovoltaice şi corpuri de iluminat tip LED în parcurile „Simion Florea Marian”, „Central”, „Areni” şi  „Burdujeni”. Nu în cele din urmă, cu corpuri de iluminat tip LED, vor fi dotate şcolile, grădiniţele şi licee şi clădirile din proprietatea municipiului. Municipiul Suceava este prima autoritate publică locală dintre cele 4 municipii declarate câştigătoare, pentru a primi finanţare, în cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Român, acordul de implementare fiind semnat pe 2 aprilie 2015. Suceava a luat-o înaintea municipiilor Arad, Brasov şi Cluj-Napoca.