02 octombrie 2016

„Casa verde 2016”:
Între 3.000 de lei şi 8.000 de lei, bani gratis pentru dotarea cu sisteme de încălzire pe energie  regenerabilă
·        De pe 10 octombrie, sucevenii pot depune dosare pentru obţinerea de sprijin financiar la instalarea de panourilor solare şi pompe de căldură.   
·        Prima sesiune a Programului s-a desfăşurat în 2010, când din judeţul Suceava s-au adunat 613 de dosare, pentru ca, în 2011, sucevenii să vină cu 902 de ceri de finanţare.
Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor lansează Programul „Casa verde”, atât pentru populaţie, cât şi pentru persoanele juridice, anunţă Vasile Oşean,  director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. „Populaţia poate începe pregătirea dosarelor de finanţare, acestea urmând a fi depuse în sesiunea programată între 10 şi 24 octombrie”, precizează oficialul sucevean. Potrivit şefului APM Suceava, prin Programul „Casa verde” Administraţia Fondului pentru Mediu acordă finanţare pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. În cazul populaţiei, cuantumul sprijinului financiar nerambursabil este de până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; de până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate, cât şi de cel mult 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură. 

Vasile Oşean subliniază că dosarele se depun la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care le transmite Administraţiei Fondului pentru Mediu, unde, în urma evaluării, aprobate vor fi cele care respectă cerinţele ghidului de finanţare. După publicarea pe site a listei „câştigătorilor”, AFM va întocmi contractele de finanţare şi le va transmite în teritoriu, la sediul APM, pentru a fi semnate de viitorii beneficiari. În cadrul „Casa Verde” pe anul 2016, bugetul alocat la nivel naţional este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Prima sesiune a Programului s-a desfăşurat în 2010, în cel dintâi an, din judeţul Suceava fiind adunate, analizate şi înaintate Administraţiei Fondului pentru Mediu 613 de dosare, dintre care 13 pentru pompe de căldură, 219 pentru centrale termice pe biomasă, iar 381 pentru panouri solare. Valoarea fondurilor solicitate s-a ridicat la 3,7 milioane de lei, aprobate în vederea finanţării fiind 664 de propuneri. În 2011, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava s-a venit cu nu mai puţin de 902 de proiecte, 9 suceveni voind să se doteze cu pompe de căldură, 192 cu centrale termice pe biomasă, iar 701 cu panouri solare. Atunci, valoarea sumei solicitate din Fondul de Mediu a fost de 5,4 milioane de lei, una sensibilă mai mare faţă de cea din anul anterior. Demersurile au intrat în stagnare în anii 2012 şi 2013, pentru ca, în 2014, prin ordin al ministrului Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu să reia demersurile de verificare a dosarelor. Procedurile sunt la final, drept dovadă stând şi lansarea noii sesiuni.