21 octombrie 2016

Suceava, pentru zi, capitala antreprenoriatului
Cea de a XXI-a ediţie a „Topului IMM 2016” a avut loc, joi seara,  la Salonul Balada, în organizarea Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a judeţului Suceava. Invitaţi la manifestare au fost reprezentanţi ai peste 300 de firme, ai autorităților publice locale și centrale, ai conducerii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi instituțiilor bancare, precum parteneri și colaboratori ai Federației Patronale IMM.
În dechiderea eveneimentului, preşedintele Federaţiei IMM din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, a subliniat că Topul Firmelor Private a devenit o tradiţie, reliefând că întreprinderile mici şi mijlocii constituie temelia mediului de afaceri. „Suntem, recunoscători tuturor oamenilor de afaceri că nu se dau bătuţi. Din acest motiv dorim să vă mulţumim şi să vă spunem că prin tenacitatea dumneavoastră contribuiţi la rezistenţa economică a acestui judeţ”, s-a adresat Liliana Agheorghicesei oamenilor de afaceri.
Rareş Hrestic, preşedintele Patronatului IMM din judeţul Suceava a afirmat că, pentru o zi, Suceava devenit capitala antreprenoriatului, accentuând că manifestarea „recunoaşte şi premiază iniţiativa şi performanţa”, pe managerii şi întreprinzătorii din judeţ, care au reuşit în afaceri şi au ajuns în top.            
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, le-a mulţumit oamenilor de afaceri pentru efortul de fiecare zi, identificând profilul eroului în  persoana întreprinzătorului care „creează profit pentru el, pentru familia sa şi pentru comunitatea din care face parte”. „Întreprinzătorii sunt cei care plătesc taxele, care ţin aparatul de stat, sănătatea, educaţia, apărarea”, a subliniat preşedintele CNIPMMR, accentuând că unele rezultate obţinute de IMM sunt pozitive şi purtătoare de speranţă, iar altele nu au fost atât de bune. Florin Jianu a mai spus că anul viitor, în luna mai, în Suceava va fi ţinut forumul naţional al IMM, precizând că după o întâlnire cu preşedintele Gheorghe Flutur, pe lângă Consiliul Judeţean ar urma se înfiinţeze un consiliu consultativ al mediului de afaceri. Gheorghe Flutur preşedintele Consiliului Judeţean Suceava că a evidenţiat că manifestarea coincide cu înfiinţarea clusterului regional de bioeconomie Suceava-Botoşani şi i-a invitat pe oamenii de afaceri să vină alături, în această structură. Şeful executivului judeţean le-a vorbit întreprinzătorilor şi despre planurile de dezvoltare a  judeţului Suceava. „Cheia succesului este, într-adevăr în mâinile, autorităţilor, ale organelor statului, care trebuie să facă mai mult în această direcţie. Dumneavoastră sunteţi motorul iar noi trebuie să creăm mijloacele, căile prin care să vă funcţioneze motorul la turaţie maximă”, le-a spus Gheorghe Flutur, reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii. Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, a arătat că întreprinderile mici şi mijlocii sunt principalii contribuabili la bugetul statului. „De aceea, trebuie să vă sprijinim şi să fim aproape de dumneavoastră. Ţin să apreciez foarte mult echipa pe care, de mulţi ani, o avem aici, în Suceava, una care reprezintă foarte bine judeţul şi Bucovina la nivel naţional”, a evidenţiat Constantin Harasim, reprezentatul Guvernului în teritoriu, urându-le oamenilor de faceri să aibă un an mai bun în 2017.              
 La rându-i, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi-a exprimat satisfacţia că prima premiată în Topul IMM  este ACET, o firmă la care acţionarul majoritar este reşedinţa de judeţ.  Edilul-şef a declarat că Primăria este de partea mediului de afaceri, drept dovadă stând dările nu au mai fost mărite, cu excepţia celor impuse de Codul fiscal. „De 10 ani, nu am majorat taxele şi impozitele locale, iar în 2017 vor fi la fel. Noi, autorităţile locale, trebuie să creăm condiţii pentru oamenii de afaceri şi să încercăm să facem acest lucru”, a precizat Ion Lungu, şeful administraţiei publice din municipiul Suceava. Vasile Asandei, directorul Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, a recunoscut că, din păcate, această regiune este mai puţin dezvoltată, dar este, totuşi. una cu potenţial. „Noi, ca instituţie regională, cu preocupare profesională, tehnică, ne dăm seama că acest potenţial este esenţial în această perioadă”, a iterat Vasile Asandei, punctând că, în vedere exploatării acestuia,  ar trebui să se renunţe la o numită stare de confort ce pare a stărui rândurile tuturor şi să fie întocmită o strategie în acest sens. Sărbătoriţii mediului de afaceri sucevean au mai fost felicitaţi de NicolaeTroaşe, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Suceava; Elena Goandă, preşedinte al Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri şi Marian Filimon, primvicepreşedinte al CNIPMMR, care ia înmânat lui Trofeul de excelenţă pentru „activitate de o viaţă dedicată IMM”, lui Mihai Deliu, preşedinte de onoare al Federaţiei Patronatelor a IMM din judeţul Suceava, la împlinirea vârstei de 85 de ani. Au mai luat cuvântul Nicolae Viţelaru, preşedintele Federaţiei Nord Est a patronatelor IMM, precum şi preşedinţii federaţiilor din judeţele Neamţ, Botoşani şi Prahova. Reprezentanţilor a peste 100 de firme partenere care au obţinut performanţă în 2015 li s-au decernat diplome, trofee şi cheia succesului.