11 octombrie 2016

Pericol de cădere de la înălţime în construcţii
·        În cadrul unei campanii, inspectorii de muncă suceveni au descoperit că pe şantiere nu sunt folosite balustradele, platformele sau plasele de prindere, suficient de solide pentru a împiedica prăbuşirea lucrătorilor.
·        Pe durata controalelor, prinse au fost 4 persoane fără forme legale de angajare, acestea muncind la 2 patroni care au fost amendaţi cu un total de 20.000 de lei.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a avut o campanie privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, inclusiv una de combatere a riscurilor de cădere de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Inspectorul şef Romeo Butnariu informează că, pe linia relaţiilor de muncă, în caşiune antrenaţi au fost  13 inspectori de muncă. Aceştia au trecut pe la 26 angajatori, în urma controalelor efectuate aplicând 16 amenzi contravenţionale în valoare de  48.500 de lei.  Pe de altă parte, pe durata descinderilor au fost prinse 4 persoane fără forme legale de angajare. Cei în cauză munceau la 2 angajatori, patronii cu pricina fiind amendaţi cu un total de 20.000 de lei. Controlorii au descoperit netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, dar şi că unele firme nu pot face dovada achitării drepturilor salariale. Pe linie de securitate şi sănătate în muncă, verificări au făcut 3 inspectori de muncă, iar din cei 14 angajatori controlaţi, 12 au fost sancţionaţi. Astfel, în baza deficienţelor constatate s-au dat 26 de amenzi, însumând 7.000 de lei. În acest domeniu inspectorii de muncă au depistat, printre altele, nereguli privind nefolosirea echipamentului individual de protecţie şi a echipamentelor de muncă, precum balustradele, platformele sau plasele de prindere, suficient de solide pentru a opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele. Totodată, s-a văzut că măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare nu sunt respectate, iar instruirea adecvată nu este asigurată pentru toţi lucrătorii. Obiectivele campaniei au constat în identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate la negru, dar şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori legislaţiei în domeniu.