05 octombrie 2016

Fenomenele hidroclimatice extreme iau amploare 
·        Acestea constituie factori de risc cu un mare potenţial distructiv, favorizate fiind de „dezvoltarea economică deosebită, extinderea teritoriilor urbanizate şi a celor despădurite”.
·        Construcţiile şi lucrările hidrotehnice, executate fără a se cunoaşte probabilitatea de apariţie a debitelor maxime, pun în pericol comunităţile umane, se evidenţiază în Raportul privind calitatea factorilor de mediu.


În judeţul Suceava, principalul hazard generator de pagube şi de situaţii de urgenţă sunt inundaţiile. Aşa rezultă din Raportul privind calitatea factorilor de mediu în judeţul Suceava în anul 2015, făcut public recent de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), în care se accentuează că viiturile şi inundaţiile, dar şi frecventele scurgeri pe versanţi se produc în contextul precipitaţiilor bogate, care cad într-un scurt interval de timp. Pe de altă parte, inundaţiile sunt favorizate de condiţiile climatice specifice zonei, de densitate mare a reţelei hidrografice, dar şi de activitatea umană. În această din urmă categorie intră construirea în zone inundabile, subdimensionarea podurilor, dar şi neîntreţinerea cursurilor de apă şi a secţiunii de scurgere a podeţelor. Conform informării APM, la cele menţionate se adaugă parametrii specifici ai bazinelor hidrografice, precum suprafaţa acestora; fragmentarea reliefului; altitudinea medie; forma reliefului; pantele şi gradul de împădurire, elemente care, concurând, determină durata, debitul şi volumul maxim ale viiturilor.
„Dezvoltarea economică deosebită, extinderea teritoriilor urbanizate şi a celor despădurite au indus modificări radicale în evoluţia fenomenelor hidroclimatice extreme, caracterul torenţial al precipitaţiilor şi al scurgerii apei fiind determinat şi de efectul activităţilor umane. Construcţiile şi lucrările hidrotehnice, precum barajele, apărările de maluri şi digurile proiectate şi executate fără a cunoaşte suficient de bine probabilitatea de apariţie a nivelurilor şi a debitelor maxime pun în pericol şi vulnerabilizează comunităţi umane”, se evidenţiază în Raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Conform sursei citate, în judeţul Suceava inundaţiile sunt posibile pe tot parcursul anului, ori de câte ori nivelul apelor depăşeşte cotele de apărare, în raport menţionându-se, totodată, că revărsările de ape sunt cauzate, în principal, de precipitaţii abundente, scurgeri pe versanţi, formări de zăpoare şi de topirea stratului de zăpadă. „Fenomenele hidroclimatice extreme constituie factori de risc cu un mare potenţial distructiv. (...) Între elementele hidrologice şi cele climatice există o legătură de dependenţă, în sensul că fenomenele hidrologice extreme sunt declanşate şi întreţinute de cele climatice. Prin urmare, viiturile  sunt determinate în primul rând de existenţa unor precipitaţii bogate şi cu caracter torenţial”, se reliefează în  Raportul privind calitatea factorilor de mediu în judeţul Suceava în anul 2015.