28 octombrie 2016

Însoţitorii persoanelor cu handicap îşi vor primi drepturile
·        Ca urmare a creşterii numărului de însoţitori şi a venitului minim brut garantat în plată,  pentru achitarea drepturilor este necesar un plus de 800.000 de lei.   
Consiliul Local Suceava a aprobat o rectificare de 800.000 de lei a bugetului local, banii urmând a fi destinaţi ajutoarelor sociale în numerar. Aceasta după ce, printr-o notă de fundamentare, Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei a solicitat, în cadrul prevederilor privind „asistenţa socială în caz de invaliditate” a bugetului de venituri şi cheltuieli, un supliment pentru achitarea indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. „Suma menţionată este necesară pentru achitarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, indemnizaţii care s-au majorat atât numeric, cât şi valoric, ca urmare  a creşterii numărului de însoţitori şi a venitului minim brut garantat în plată”, se arată în raportul compartimentului de specialitate a executivului municipal. Potrivit reglementărilor în vigoare, însoţitorii încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia bolnavul cu handicap grav domiciliază. Totodată, în baza prevederilor legale în vigoare, asistentul persoanei cu handicap grav are dreptul la un concediu anual de odihnă. Atunci când nu i se poate asigura câte un înlocuitor al acestuia, bolnavului i se acordă o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal.


Începând cu 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a crescut cu aproximativ 19%, astfel încât salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere este de 917 lei. La începutul anului 2016, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava erau 373 de asistenţi personali ai persoanelor cu nevoi speciale, dintre care 80 pentru minori şi 288 pentru adulţi, la care se adaugă alţii 5 aflaţi în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani.