25 octombrie 2016

Deşeuri potenţial poluante la Termica şi Ambro
·        Firma de termoficare din Lunca Sucevei a intrat în faliment, însă fără a finaliza lucrările de ecologizare a depozitelor de zgură şi cenuşă.
·        Până pe 31 decembrie 2016, societatea comercială Ambro are obligaţia să încheie demersurile de închidere a haldei neconforme de nămol organic.  
Două depozite de deşeuri industriale din municipiul Suceava, considerate nepericuloase, dar care au potenţial de poluare,  respectiv cele de la societăţile comerciale Termica şi Ambro vor trebui închise, rezultă din Raportul privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. APM evidenţiază   că, în ceea ce priveşte depozitul de zgură şi cenuşă al Termica Suceava, potrivit HG nr. 349 din 2005 fostul operator de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic trebuia să sisteze depozitarea încă de pe 31 decembrie 2009. Însă, ulterior, începând cu 21 aprilie 2013, prestatorul serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură a oprit total activitatea de producere a energiei electrice şi termice din huilă, iar din iunie 2013, firma a intrat în procedura de insolvenţă, aceasta urmată fiind, în iunie 2015, de cea de faliment. Având în vedere situaţia juridică a Termica, lucrările de ecologizare au fost executate doar la unul dintre cele trei compartimente ale depozitului, conform proiectul ISPE 6515 din 2009, însă fără ca respectivele demersuri să fie încheiate. „În prezent, pe compartimentul nr. 3 se depozitează nămol stabilizat provenit de la staţia de epurare orăşenească a societăţii comerciale ACET Suceava, cenuşă de la centrala termică pe biomasă a Bioenergy Suceava, conform contractelor încheiate, care au fost preluate în autorizaţiile de mediu emise de APM Suceava pentru staţia de epurare orăşenească şi centrala termică pe biomasă”, se subliniază în Raportul APM. Conform sursei citate, societatea comercială Ambro Suceava deţine, conform autorizaţiei integrate de mediu, o celulă ecologică, iar până pe 31 decembrie 2016 are obligaţia să finalizeze demersurile de închidere a haldei neconforme de nămol organic. De menţionat este faptul că, în intervalul perioada 2010-2014, în judeţul Suceava erau funcţionale 7 depozite de deşeuri nepericuloase, respectiv 3 halde de depozitare a sterilului ale Companiei Naţionale a Uraniului Crucea, o  haldă a  societăţii comerciale Sinarom Mining, o haldă a societăţii comerciale Florexin, depozitul de zgură şi cenuşă al Termica Suceava, o celulă ecologică a Ambro Suceava, precum un depozit de deşeuri industriale periculoase, respectiv cea de la Oiţa,  aparţinând de Sinarom Mining. De asemenea, în 2015 a fost autorizat, la Dorneşti, depozitul de deşeuri nepericuloase, de zgură şi de cenuşă al Ferstisol. În 2014, în judeţ au fost generate peste 1 milion de tone de deşeuri de producţie nepericuloase şi 78.000 de tone de deşeuri de producţie periculoase. Producătoare de deşeuri sunt industriile extractivă şi prelucrătoare; producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică, energie termică, gaze naturale şi apă, precum şi comerţul, repararea de autovehicule şi motociclete.