20 octombrie 2016

Parcul „Şipote”, este trecut în categoria „pădure-parc” şi va putea fi transferat la Primărie
·        Astfel, după demersuri care au durat 10 ani, în arealul Cetăţii de Scaun va fi amenajată o zonă de agrement care va fi inaugurată în 2018, cu prilejul Centenarului Unirii.  
Primăria Suceava ar putea intra în proprietatea Parcului Şipote, informează, primarul reşedinţei de judeţ Ion Lngu, care crede că „într-un an de zile, acolo poate fi amenajată o zonă de agrement”. Aceasta, după ce, potrivit unei adrese a Direcţiei Silvice, 28,19 de hectare din zona Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost clasificate drept pădure special amenajată în scop recreativ, respectiv „pădure-parc”. „Aceasta înseamnă că vom putea face transferul mai uşor la municipalitate. Acest lucru se discută de vreo 10 ani, iar în măsura în care nu mai este încadrat ca fond forestier, vom putea transfera mai uşor. Ca atare, împreună cu domnul preşedinte Gheorghe Flutur, vom face demersuri la Guvern,  la Romsilva, astfel încât să transferăm măcar aceste 28,19 hectare, care, într-o primă fază, sunt suficiente pentru a amenaja o zonă de agrement ”, a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, menţionând că noua zona de agrement ar putea fi inaugurată în 2018 cu prilejul Centenarului Unirii.   

De preciza este faptul că, în anul 2005, Primăriei Suceava, în calitate de revendicator, i-a fost reconstituit, de către Comisia judeţeană de fond funciar de pe lângă Prefectură, dreptul de proprietate pentru 4 hectare din suprafaţa forestieră în cauză. Însă, tot atunci, juriştii executivului sucevean s-au adresat instanţei, Judecătoria Suceava dând câştig de cauză acestora şi hotărând restituirea în întregime a celor 177 de hectare solicitate, şi care figurează ca fiind pe raza Ocolului silvic Pătrăuţi. Din total, circa 155 se află în arealul Şipote-Cetatea de Scaun a Sucevei, iar diferenţa în zona Zamca.  La acea dată, conducerea Primăriei Suceava, în fruntea căreia era tot Ion Lungu, aprecia că condiţiile naturale din valea Cetăţii de Scaun sunt prielnice organizării, cu costuri minime şi implicarea capitalului privat, a unui atractiv obiectiv de agrement. „Este o problemă care încă nu este rezolvată al Romsilva, deşi Codul silvic s-a modificat. În prezent, în loc să apară ca Parc, Şipote este în evidenţa Romsilva ca fiind fond forestier”, arăta, în vară, Ion Lungu, primarul Sucevei.