30 iunie 2016

Gaură de 18 milioane de euro în bugetul municipiului Suceava
Modificările Codului fiscal nu au avut efectele scontate, întrucât, cerându-li-se să achite mai întâi penalităţile, mulţi dintre suceveni nu şi-au putut plăti măcar obligaţiile curente.

„Acest bulgăre de zăpadă creşte de la o zi alta, iar aceştia şi vor avea datorii tot mai mari la Primărie”, a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei.        

Prelungirea de la 31 martie la 30 iunie a perioadei de plată anticipată în care contribuabilii pot beneficia de reducerea cu 10% a  impozitelor şi taxelor locale  cauzat gaură în bugetul  municipiului Suceava, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, care a precizat că, la această dată, Primăria are de încasat 17,98 de milioane de euro, reprezentând atât taxe şi impozite curente, da mai ales  şi  restante. Dintre acestea, 3,07 milioane de lei sunt datorate de persoane fizice, iar 14,9 milioane de lei de persoanele juridice. Taxele şi impozitele curente ajunse la scadenţă, la data de 30 iunie 2016, se ridică la circa 3 milioane de euro, adică 12,3 milioane de lei. Cele mai mari restanţe se înregistrează la impozitul pe clădiri de la persoanele juridice, respectiv 54,43  de milioane de lei, dintre 9,35 de milioane de lei, sume scadente la 30 iunie 2016.„Fac apel la agenţii economici şi la persoanele fizice să depună un efort şi să plătească acestea dări la Primărie, pentru că, altfel, se adaugă majorări şi penalităţi, iar în timp suma se dublează. Sper ca mesajul meu să fie înţeles, deoarece cu toţii ne dorim să avem un oraş mai curat şi mai frumos, dar pentru asta trebuie să încasăm bani la buget, să avem cu ce face aceste lucruri”, accentuează Lungu. Şeful administraţiei sucevene reliefează că modificările Codului fiscal, care au impus încasarea cu întâietate a penalităţilor şi abia ulterior a datoriei curente şi restante, nu au avut efectele scontate, plăţile respective crescând doar cu 6 procente faţă de anul 2015. Potrivit edilului-şef, mulţi contribuabili s-au prezentat la audienţe solicitând să-şi achite obligaţiile curente şi mai apoi pe cele restante, însă, din păcate, dorinţa acestora nu a putut fi materializată. „Vreau să spune că nimeni nu poate să îi scutească de aceste penalităţi. Acest bulgăre de zăpadă creşte de la o zi alta, iar aceştia şi vor avea datorii ott mai mari la Primărie”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.