24 iunie 2016

Primăria Suceava preia lucrările abandonate de la grădiniţa „Colegiului „Mihai Eminescu”  
De la bugetul local nu pot fi plătite facturi din urmă cu 8 ani, susţine primarul Ion Lungu, menţionând că, împreună cu Ministerul Educaţie Naţionale, vor fi stabilite condiţiile de preluare.  
Potrivit evaluărilor de la această dată, valoarea investiţiei rămasă neexecutată, şi care urma să fie suportată din puşculiţa bugetară a municipiului Suceava, este de este 2,13 milioane de lei.    
Primăria Suceava va sprijini financiar continuarea lucrărilor de la Grădiniţa de pe lângă Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Primarul Ion Lungu spune că obiectivul este inclus în programul  de vară al reparaţiilor de la unităţile şcolare, iar faptul că execuţia a fost abandonată nu poate fi pus în cârca autorităţilor municipale sucevene. Primarul Sucevei declară că, în acest sens, va purta discuţii cu oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, necesară fiind o inventariere exactă a stadiului lucrărilor, a sumelor alocate de la bugetul de stat, cât şi a celor cheltuite până în prezent. „Trebuie să facem o inventariere asupra a ceea ce este acolo, împreună cu cei de la Guvern, cu Inspectoratul Şcolar, aşa cum s-a făcut şi la Liceul Sportiv şi Colegiul <Ştefan cel Mare>, să finalizăm această grădiniţă, care este necesară pentru copiii din cartierul Zamca, dar şi pentru Colegiul ”, a arătat edilul-şef.  Şeful administraţiei locale sucevene accentuează că importantă este respectarea legii în ceea ce priveşte finanţările care pot fi susţinute din bugetul Sucevei, stabilite urmând a fi condiţiile în care investiţia poate fi preluată de la Ministerul Educaţia Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.  „Cea mai delicată este partea de legalitate. Sigur, nici banii nu ne dau afară din casă. Dacă, însă, pentru aceştia vom găsi soluţii, aspectul privind legalitatea este cel mai complicat. Trebuie să clarificăm ce s-a executat, cât s-a executat, cât s-a plătit, cât mai trebuie plătit şi cât se poate transfera la Primărie”, a precizat Ion Lungu, adăugând că de la bugetul local nu pot fi plătite facturi din urmă cu 8 ani. Execuţia la Grădiniţa de pe lângă Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a demarat încă din anul 2008, primul contractul fiind semnat pe 15 septembrie, şi având ca obiect modernizarea şi reabilitarea termică a copului de clădire existent. Valoarea intervenţiilor a fost calculată la 445.898 de lei, cape parcurs, la un grad de execuţie 40,9%, plăţile fiind de 182.405 lei. Al doilea contract vizează mansardarea şi extinderea cu un corpu nou, etapa întâi, contractul fiind parafat în 14 octombrie 2008, cu o valoare de 1,12 milioane de lei, din care s-au achitat 668.419 lei, gradul de realizare fiind de 60,83%. Un al treilea contract, semnat în 2010, se referă la mansardarea şi extinderea corpului nou, etapa a doua, cu prevederi de 1,98 de milioane de lei, la plăţi de 548.844 de lei stadiul execuţiei fiind de 27,66%. Potrivit evaluărilor de la această dată, valoarea investiţiei rămasă neexecutată, şi care urma să fie suportată din bugetul municipiului Suceava, este de este 2,13 milioane de lei. Primăria municipiului Suceava a preluat lucrările de la MENCS, inclusiv Campusul Sportiv Şcolar al Liceului cu Program Sportiv şi Sala de Sport a Colegiului naţional „Ştefan cel Mare”, acestea fiind finalizate în 2015, după ani întregi de stagnare, cu finanţare europeană nerambursabilă.